Referat - Literatura Latina

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3484
Etichete
literatura, latina
Descarcari
700
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Eseu realizat de Acatrinei Ionut - Bogdan
Clasa a IX-a A
Elev la Liceul Stefan cel Mare si Sfânt Vorona
În vederea întocmirii acestui referat am consultat manualul de Limba Latina pentru clasa a XI-a , Editura Didactica si Pedagogica - Bucuresti 1972 manual editat de Toma Vasilescu .
Literatura Latina
Poporul Român . Pe teritoriul Italiei au existat multe populatii - aproape toate venite în valuri succesive din alte parti - dintre care : latinii , asezati în Latium si sabinii , pe stânga Tibrului , în munti ; alte ramuri apropiate au fost : ecvii , hernicii , marsii , volscii etc.
Toate aceste populatii apartin marii familii Indo-europene . La nord de Tibru au venit etruscii , care faceau parte din alte familii de alte popoare decât latinii , sabinii etc.
Din contopirea treptata a latinilor cu sabinii si apoi cu etruscii s-a format poporul român , cu capitala la Roma .
Literatura din prima perioada de la întemeierea Romei ( anul 753 \ 54 î.e.n.) pâna la jumatatea secolului al III-lea î.e.n.
Folclorul
1. Din creatiile populare se desprind , în primul rând , legende spice , cunoscute sub numele de carmina convivalia (cântece de ospat ) , pentru-ca se cântau de comeseni sau de catre copii la Ospete . Cântecele erau însotite de flaut si glorificau vitejia barbatilor vestiti . Din legendele istorice latine nu s-a pastrat nimic în forma populara .
Artistii plastici au transpus însa în pictura unele din aceste legende si istoricul Titus Livius le-a folosit în opera sa .
De mare importanta au fost si productiile cu
caracter dramatic - satiric - .
Poetul Horatius ( Epistulaie , II , I , v.139 ) da informatia ca taranii , dupa strângerea recoltei , aduceau jertfe zeilor si , cu acest prilej , îsi puneau unii altora glume (opprobria rustica =ocari taranesti ) .
Taranii care spuneau astfel de opproobria rustica formau doua grupe : se constituia , prin urmare , o mica sceneta , o reprezentatie cui caracter dramatic si satiric .
Cu vremea , taranii au început sa critice în aceste productii , numite versus fescennini , pe conducatori . Cu alte cuvinte , poporul îsi facea din aceste creatii un mijloc de lupta contra conducatorilor , dar , acestia si-au facut legi de aparare . Versurile fescenine însa n-au fost înabusite de lege .
Ca orice popor , si romanii au avut cântece
de leagan , de dragoste si de dor , cântece
de munca etc. Despre ele se stie foarte putin si numai din informatii .
Proza
Proza din aceasta epoca consta din acte felurite , încheiate de magistratie si alti demnitari ,ce nu au avut nici o valoare literara .
Literatura Latina de la jumatatea secolului al III-lea pâna la Gracchi (jumatatea secolului al II-lea î.e.n. )
În urma înfrângerii Cartaginii si în al doilea razboi punic ( 218-201 î. e. n. ) , Roma a devenit stapâna bazinului medieval de apus si treptat , si acelei de rasarit .
În structura economica a societatii romane din aceasta epoca s-au produs schimbari adânci si repezi ; orânduirea eclavagista s-a dezvoltat înlocuind vechea orânduire gentilica .
Sclavul a devenit producator de baza în societatea romana si marile proprietati ( latifundia ) au luat o mare dezvoltare . Au aparut deci gospodarii de un tip nou , bazat pe explorare .Cu aceasta s-au creat conditiile unei dezvoltari culturale de clasa .
Poezia
Primul poet roman cunoscut a fost Cn . Naevius ( 270-201 î. e. n. ) un taran din Campania , care în opera sa literara a luat pozitie critica fata de aristocratia conducatoare si a intrat , fireste , în conflict cu acesta .
Naevius a scris o epopee cu subiect roman , original , Bellum Punicum , din care au ramas fragmente, s...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org