Referat - Liviu Rebreanu Nuvele

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1897
Etichete
liviu, rebreanu, nuvele
Descarcari
803
Nota
9 / 10 - 1 vot

Nuvelele lui
LIVIU REBREANU
Bibliografie : …
Punct de reper in proza româneasca interbelica , Liviu Rebreanu , scriitor nascut într-o lume robusta de tarani ardeleni , inseamna deopotriva continuitate si ruptura , traditie si inovatie .Înciuda aparentei de spirit greoi , masiv , creatia sa , extrem de variata sub raport tematic si artistic , ramâne momentul de referinta , punctul de plecare in orice analiza a prozei românesti din primele decenii ale secolului XX .
Nascut la 27 noiembrie 1885 la Târlisaua , in tinutul Nasaudului , Liviu este cel dintâi venit pe lume intr-o familie numeroasa ( 14 copii ) , a unui invatator , Vasile Rebreanu , fost coleg de scoala si prieten cu George Cosbuc . Cei dintâi ani ai existentei sale se desfasoara în Nasaud , iar scoala primara o face cu tatal sau , la Moieru .
Urmeaza 2 clase la gimnaziu graniceresc din Nasaud , trei clase la liceul german din Bistrita si înca trei la scoala de Honvezi din Sopron ( Ungaria ) , unde isi ia bacalaureatul . În toamna anului 1903 pleaca la Budapesta cu intentia de a studia medicina , dar starea materiala a familiei lui îl determina sa intre ca bursier la Academia Militara "Ludoviceum" din Budapesta pâna in 1906 , când iese sublocotenent în armata austro-ungara . Cariera militara a scriitorului se încheie în 1908 , în urma unui conflict cu autoritatile , dupa ce fusese repartizat la garnizoana honvezilor regali din Gyula . Participând la serbarile "Astrei" , cunoaste scriitori din tara si e decis sa treaca muntii , episod care se va petrece in 1909 . La scurt timp , în 1910 , e arestat la cerera guvernului austro-ungar si dupa o perioada dedetentie la Vavaresti , e extradat si întemnitat la Gyula . În închisoare , traduce din M Gorlei . Prima parte a activitatii lui ca scriitor se desfasoara în spatiul jurnalisticii , apoi va colabora la "Lumina" , "Flacara" , "Revista idealista" , "Viata româneasca" .
Împreuna cu M. Sorbul scoate între anii 1910-1911 revista "Scena" , iar în 1911 este numit de catre Emil Gârleanu secretar literar al Teatrului din Craiova . În 1912 se casatoreste cu Fanny I. Radulescu si în acelasi an îi apare la Orastie cel dintâi volum "Framântari" , care va fi urmat în 1919 de "Golanii" si "Marturisire" .
În timpul razboiului termina prima versiune a romanului "Ion" , iar dupa încheierea conflagratiei primeste directia colectiei "Scriitori celebri" , traducând numeroase lucrari .
În 1919 va începe colaborarea cu "Sburatorul" , cu cronici teatrale si nuvele si-n acelasi an are loc premierea piesei "Cadrilul" . În 1920 apare romanul care îl va impune ca cel mai mare prozator de pâna atunci , "Ion" .Rebreanu face parte dintre membrii statornici ai cenaclului "Sburatorul" , colaborând la periodicele inspirate din acest cenaclu si fiind chiar director al unor publicatii ce ilustreaza ideologia lovinesciana : "România Literara" ( 1932 – 1934 ) , "Viata" ( 1940 – 1944 ) .
Romanul aparut în 1920 este considerat de Lovinescu "cea mai mare creatie româneasca" si el îi va aduce scriitorului consacrarea academica . Academia îi acorda premiul Nasturel , iar , 2 ani mai târziu , dupa aparitia romanului "Padurea Spânzuratilor" primeste marele premiu al romanului .
Ultimele 2 decenii ale existenti sale marcheaza recunoasterea ca personalitate de prima marime , e ales presedinte al Societatii Sciitorilor Români si delegat la Congresul International al sciitorilor de la Berlin .Va participa si la congresul autorilor dramatici ( Madrid ) si la centenarul Ibsen ( Oslo ) . Este director al teatrului national de la Bucuresti . În 1939 devine membru al Academiei Române , tinând un memorabil discurs de receptie : "Lauda taranului român" . Urmeaza o ferventa activitate de creatie publicistica în mai toate revistele timpului , traduce , scrie teatru . Ultimii ani ai existentei sale sunt marcati de retragerea din viata publicistica , moartea sciitorului survenind la 1 septembrie 1944 .
Proza lui Rebreanu se contureaza în jurul a 3 teme majore , însa , fara îndoiala Rebreanu ramâne înainte de orice , analistul lumii rurale a carei mentalitate o cunoaste si o exprima cu precizie , demonstrându-i mecanismul intim .
Desi e "pretuit cu moderatie ca nuvelist" ( D. Micu ) , începuturile sale sciitoricesti , nuvelele si schitele formeaza o parte importanta a operei , un exercitiu premergator constructiilor romanicesti . Tematica rurala rurala reprezinta punctul de plecare a nuvelelor "Lacrima" , "Dintele" , "Ofilire" , "Rafuiala" , "Nevasta" … Privite în ansamblu , acestea compun o monografie a spatiului ardelenesc si delimiteaza "raza exacta de investigatie psihologica a scriitorului care este nifletul întunecat , cvasi-bestial , cu procese începte , trudnice , cu izbucniri violente , aproape furioase .
O alta serie de nuvele ( "Ordonanta colonelului...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org