Referat - Liviu Rebreanu - Padurea Spanzuratilor Comentariu 2

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1381
Etichete
liviu, rebreanu, padurea, spanzuratilor, comentariu
Descarcari
461
Nota
9 / 10 - 1 vot

Padurea spânzuratilor
Tematica razboiului, prin bogatul ei material de viata, cu nesfârsitele implicatii de ordin sufletesc si social, prin ceea ce reprezinta ca dramatica înclestare de forte, a atras în chip deosebit preocuparile artistice ale lui Rebreanu atât în nuvela cât si în roman. Momentul suprem obtinut de scriitor în aceasta directie este romanul Padurea spânzuratilor.
Geneza romanului se poate reconstitui cu precizie dupa destainuirile directe ale scriitorului, reluate si de alti membri ai familiei, între care de catre sotia sa Fanny Rebreanu.
Un prim strat genetic îl constituie impresia profunda lasata asupra scriitorului de ororile razboiului pe diferite câmpuri de lupta si mai ales de uciderea în masa prin spânzuratoare a unor ostasi cehi, scena înregistrata pe o fotografie care i-a cazut în mâna. Manuscrisele sale pastreaza câteva schite, inclusiv planul acestei întâi faze, în care eroul reprezentativ se numea Virgil Bologa.
Încercat pe aceasta baza, romanul a fost repede parasit, întrucât felul propriu al inspiratiei lui Rebreanu si anume nevoia unor temeiuri de observatie si cunoasterea obiectiva, a unor date concrete de referire pentru intuitia sa artistica, nu se realizase, totul ramânând în sfera deductiei si a abstractiunii. O spune limpede el însusi: “Subiectul Padurii spânzuratilor, o constructie cerebrala la început, s-a umanizat numai când a intervenit contactul cu viata reala si cu pamântul”.
Acest contact l-a adus cel de-al doilea strat formativ si anume vestea executiei fratelui sau Emil de catre austro-ungari si dezvaluirea pâna în amanunt, prin cercetari la fata locului, a felului în care s-a întâmplat tragicul eveniment. Faptul e precizat de scriitor: ”Fara de tragedia fratelui meu, Padurea spânzuratilor sau n-ar fi iesit deloc, sau ar fi avut o înfatisare anemica, livreasca, precum au toate cartile ticluite din cap, la birou, lipsite de seva vie si învioratoare pe care numai experienta vietii o zamisleste în sufletul omului”.
Eroul principal al romanului, Apostol Bologa, tânar transilvanean este mobilizat ca ofiter de rezerva în armata austro-ungara la începutul primului razboi mondial.
Dupa o confruntare vitejeasca pe alte fronturi decât cel românesc, el este apasat de o adânca remuscare, când este adus în situatia de a lupta împotriva propriilor lui frati. Surprins când încerca într-o noapte sa treaca frontul la ei, este condamnat la moarte prin spânzuratoare si executat, asemenea ofiterului ceh Svoboda, la a carui condamnare Bologa însusi participase în prima parte a romanului.
Problematica psihologica a romanului, înfruntarea mortii, spre a nu prejudicia datoria fata de patrie, impunea încadrarea faptului de constiinta în complexitatea împrejurarilor sociale, luate în sens larg, care l-au nascut.
Aceasta cu atât mai mult la un scriitor ca Rebreanu, a carui intuitie artistica simte constant nevoia raportarii la concretul vietii, pe de o parte, iar pe de alta parte prefera situatiile dramatice, crispate, pe care, pline de semnificatie, singur dinamismul social le isca. De aceea aspectul psihologic este împlântat în cel social.
Cu putere de analiza psihologica deosebita, crescuta prin intense experiente de viata traita si prin numeroase lecturi, dintre care în primul rând se impune cea a lui Dostoievski, Liviu Rebreanu s-a adâncit în framântarile constiintei lui Bologa, dezvaluindu-le si cea mai fina nuanta, descriindu-le succesiunea, fara însa a cauta, sa le si explice, sa introduca luminile lucidit1tii în nebulozitatea lor.
Observator încercat al vietii, Rebreanu identifica starile din adâncuri ale subconstiintei autorilor dupa reactiile instinctive, organice, stârnite de ele.
Ideea fundamentala a romanului, ilustrata prin destinul tragic al lui Apostol Bologa, sustinut artistic de destinul asemanator al lui Svoboda si al celorlalti spânzurati, este condamnarea razboiului imperialist. Rebreanu vede limpede caracterul lui odios si-l realizeaza artistic fara emfaza, lasându-l sa se desprinda cu forta elementara din realitatile zugravite. Statul plurinational austriac, închisoare a popoarelor cum a fost numit, este vazut ca atare de numerosi eroi ai romanului. Discutiile înversunate care au loc la popota între ofiterii de diferite nationalitati au nu ascutis critic fara echivoc.
Desi zugravirea propriu-zisa a razboiului ca aspect obiectiv de viata nu intra direct în raza interesului cartii, preocupata cu precadere de urmarirea framântarilor de constiinta ale eroului principal, totusi Rebreanu reuseste sa dea, din creionari partiale, o imagine a frontului plina de adevar si dramatism, straina de idealizari artificiale, de retorismul ocazional, frecvent întâlnite la alti prizonieri. Edificatoare sunt în aceasta privinta numeroase momente: peisajul sinistru al câmpului de lupta în timpul noptilor de toamna târzie, când ploua într-una si vântul rece patrunde...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org