Referat - LUCEAFARUL

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
5901
Etichete
luceafarul
Descarcari
962
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi


LUCEAFARUL
Mihai Eminescu
Luceafarul a aparut in 1833.In acelasi an apare si in editia de versuri alcatuita de Titu Maiorescu .Poemul inchide apoteotic aceasta scurta activitate a poetului.In varianta lui Maiorescu lipsesc trei strofe.Cele in care poetul ii ofera lui Hiperion trei ipostaze.
Luceafarul are ca tema conditia geniului si pentru aceastra Eminescu face o alegorie versificand un basm popular „Fata din gradina de aur”. Despre geneza si tema poemului vorbeste insusi Eminescu. Eminescu insa aduce modificari substantiale basmului.E printre putinele basme care nu are happy end de aceea Eminescu modifica finalul fiind mai putin brutal.In basmul popular se vorbeste despre o fata frumoasa care este izolata intr-un castel. Un zmeu vine preschimbat intr-o stea iar un muritor afla si trebuie sa treaca peste mai multe piedici..Florin traverseaza valea plangerii si a amintirilor si o rapeste pe fata.Zmeul afla si se razbuna omorandu-i pe cei doi. La Eminescu finalul este un blestem „un chin s-aveti sa nu muriti deodata”.Eminescu va organiza acest epic pe doua planuri exprimand in acest fel ideea principala a incompatibilitatii lumii geniului si a lumii terestra.
Poemul are patru structuri bazate pe antiteza.Partea a doua infatisaza o idila intre doi muritori.Partea a treia cuprinde planul cosmic si calatoria Luceafarului catre demiurg si dialogul dintre Hiperion si demiurg.Prima parte reuneste planul cosmic cu planul terestru.Partea a patra infatiseaza o idila dintre doi muritori la care priveste Luceafarul.Poemul contine si alte antiteze.Astfel din basm se mai mentin cele doua metamorfoze ale zmeului. Luceafa are doua ipostaze antitetice:una angelica si una telurica, demonica.
Cele patru structuri sunt pregatite de un preambur.Preamburul releva leatura cu basmul.Tot basmului apartine si fata de imparat prin conditia ei: e unica prin nasterea ei, e frumoasa si pura.Preamburul reuneste nocturnul cu acvaticul.Fata e intr-un castel singuratic aflat pe malul marii .Aici este o metafora noua „miscatoarele carari” Cadrul este misterios, dominat de culori inchise „umbra falnicilor bolti”, „umbra negrului castel”.
Prima parte contine o antiteza pentru ca sunt doua metafore ale luceafarului. Luceafarul este un zburator „dulce al noptii mele dor”. Epitetul cel mai fregvent este „dulce” care exprima o stare erotica. Fatra ii adreseaza Luceafarului o invocatie devenita clasica prin aliteratie sau pleonasm. Urmeaza cateva elemente cosmogonice. La rugamintea fetei, Luceafarul se intrupeaza din haosul acvatic si inaltimea cerului. Ca orice cosmogonie ea se fundamenteaza pe principiul dualitatii „cerul e tatal meu iar muma mea e marea”. Cosmogonia se completeaza cu elemente de mitologie.
Portretul Luceafarului reuneste mai multe motive romantice.Ochii sunt expresie a nemuririi. El are parul blond ca toti indragostitii eminescieni. Luceafarul intruchipeaza conditia geniului deci se va caracteriza prin puterea sacrificiului. El ii ofera fetei nemurirea. Poetul exprima prin replica fetei incompatibilitatea.
A doua metamorfoza presupune reluari, repetitii, antiteze.Se reiau nocturnul, motivul zburatorului, aniricul.Se reia si invocatia „cobori in joj Luceafar bland”. Acum luceafarul este nascut din haosul primordial .Portretul este acelasi si totusi altul pentru ca autorul pastreaza antiteza. Poaetul readuce motivul marmurei.Ochii exprima iubirea .Dialogul e mult mai amplu si mai dramatic exprimand incompatibilitatea, neputinta comunicarii.Urmand acelasi demers dialogul se deschide cu elemente de cosmogonie, principiul dualitatii tata-muma.Acum luceafarul e nascut din noapte. Se reia si ideea sacrificiului geniului..Acum luceafarul ii ofera lumea astrala fetei.Acum fata incearca o senzatie de durere.Fata de la inceput isi exprima ideea incompatibilitatii.Lipsa figurilor de stil dovedeste ca poemul apartine perioadei a treia de creatie.Fata ne putand accepta sacrificiul il indeamna pe el la sacrificiu „fi muritor ca mine” Luceafarul e gata sa accepte desi e constient de sacrificiu. Poetul doreste umanizarea.
Partea a doua prezinta idila dintre Catalina si pajul Catalin. Omonimia Catalin-Catalina exprima idea identitatii in fata mortii. Eminescu creeaza lui Catalin o conditie cat se poate de umila.Catalin este baiat din flori, e viclean copil de casa si cu preocupari tot asa de umile: poarta trena imparatesei.E caracterizat prin epitete simple populare. Catalina e prezentata tot in spirit popular „frumoasa se facu”. Dar mai ales autorul foloseste expresii populare admirative „bat-o vina”. Dialogul dintre cei doi muritori urmeaza ritualul erotic cunoscut. E o iubire curteneasca in care se impletesc cuvinte populare. Iubirea e curteneasca , galanta. Catalin stie sa-si manifete iubirea galant. El e gata sa-i arate din bob in bob amorul. Taina sarutului este redata alegoric. Pent...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org