Referat - Mara - monografia targului ardelenesc

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
547
Etichete
mara, monografia, targului, ardelenesc
Descarcari
346
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mara - monografia târgului ardelenesc din secolul al XIX-lea


Cunoscut mai întâi din revista ,,Vatra”(1894) de un cerc mai restrâns de cititori,intrat apoi în constiinta publicului si a criticii literare o data cu publicarea în volum (1906),romanul ,,Mara” a cunoscut trei editii în timpul vietii autorului,fiind tradus si în numeroase limbi straine.Interesul pentru roman a crescut de la o editie la alta.Paralel,critica si istoriografia literara si-au îmbogatit,adâncit si,nu de putine ori,si-au revizuit judecatile de valoare asupra romanului.
Prin elementul social si îndeosebi cel etnografic – lumea târgului transilvanean,viata breslelor,obiceiurile la culesul viilor în Podgoria Ardealului ,Verboncul - ,prin oglindirea realista a societatii transilvane de la jumatatea sec. al XIX-lea , romanul ,,Mara” capata si istoricitate,cu toate ca nu este un roman istoric.
Viata meseriasilor,munca în atelierele mestesugaresti,traditiile pastrate în sânul breslelor erau teme deja întâlnite în literatura universala,înca de la începutul sec al XIX-lea.Bun cunoscator de limba si literatura germana,lui Slavici îi erau familiare povestirile lui Ernst Theodor Amadeus Hoffman: ,, Meister Floch” , ,,Meister Johannes Wacht” si ,îndeosebi, ,, Meister Martin,der Küfner und seine Gesellen” . Sunt prezente aici raporturile dintre calfe si patroni,munca si viata în atelierele mestesugaresti,alegerile din bresle,concurenta între calfe pentru obtinerea mâinii fetei mestesugarului etc. .
Desi exista mai multe elemente prin care este realizata monografia,în acest roman unele fragmente scot cel mai bine în evidenta caracteristicile sale.
Un punct de plecare îl constituie situarea în timp si spatiu a actiunii, adica la mijlocul sec. al XIX-lea,în timp ce spatiul este redus la zona Lipova-Radna-Arad,doar episodic actiunea desfasurându-se si în alte puncte geografice.Date mai concrete pentru încadrarea actiunii în epoca gasim în roman: Hubar,macelarul din Lipova,realizeaza în


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org