Referat - Marin Sorescu - biografie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1096
Etichete
marin, sorescu, biografie
Descarcari
331
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marin Sorescu

Marin Sorescu (*1936, la Bulzesti, judetul Dolj, †1997, Bucuresti)
Scoala primara o face in comuna natala.
Incepe liceul "Fratii Buzesti", Craiova, transferat apoi la Scoala Medie Militara Predeal, absolvita in 1954.
Facultatea de Filologie din Iasi (1955-1960).
Stabilit la absolvire in Bucuresti, cu o ascensiune rapida in lumea literara, ca poet, romancier, dramaturg, eseist.
Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani. Marin Sorescu (poet, dramaturg, prozator, eseist si traducator) a fost cunoscut în timpul vietii (1936-1996) pe aproape toate continentele planetei. Operele lui au fost traduse în: SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Columbia, India, Anglia, Germania, Franta, Grecia, Suedia, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, China, Singapore, Rusia, Cehia, Slovacia, Serbia, Macedonia, Bulgaria s.a., totalizând peste saizeci de carti aparute în strainatate.

Poezia
A publicat primul sau volum ("Singur printre poeti") în 1964 si de atunci a impus un stil degajat, usor ironic, fantezist (care atenueaza reflectia grava), deconcertant, de multe ori feroce în profundul sau simt critic. Sunt foarte cunoscute si volumele din ciclul "La lilieci", un univers poetic pornind de la un cimitir ce poarta acest nume. Ideea i-a venit lui Marin Sorescu în momentul în care acesta se afla cu o bursa în SUA la Universitatea din Iowa când i-a cazut în mâna un volum al poetului american, Edgar Lee Masters intitulat Spoonriver, construit în acelasi mod.

Dramaturgia
Ca dramaturg, Sorescu este autorul unei capodopere, "Iona", care împreuna cu alte piese ale sale, figureaza în repertoriul multor teatre din lume. Creatia sa dramaturgica poate fi considerata si ea ca fiind exceptionala: "Iona", "Paracliserul", "Matca", "Exista nervi", "A treia teapa", "Raceala".
Piesele sale s-au bucurat de o primire exceptionala, fiind traduse si prezentate pe scene din Paris, Zürich, Tampere, Berna, Copenhaga, G


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org