Referat - Mihai Eminescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1695
Etichete
mihai, eminescu
Descarcari
529
Nota
10 / 10 - 2 voturi

Mihai Eminescu
-biografie-
1850 -*15 ianuarie*- Se naste la Botosani Mihai, al
saptelea copil caminarului Gheorghe Eminovici
(1812-1884) si al Ralucai nascuta Iurascu(1816-1876).
1858- Mihai Eminescu de inscrie in clasa a treia primara la National Hauptschule in Cernauti, dupa ce facuse primene clase acasa, in satul Ipotesti.
1859-Termina clasa a IV-a primara, clasificat al 5-lea dintre 82 elevi.
1861-1860- Urmeaza clasa a II-a de gimnaziu pe care o repeta in 1862-1863, intreruptand-o in aprilie 1863.
1864-I se refuza o cerere de bursa la gimnaziu la 21 martie.
1865- *15 martie*- Demisioneaza de la postul de copist pe care il ocupa la teatrala „Fanny Tardini-Vladicescu”- toamna revenind la Cernauti si instalandu-se in casa lui Aron Pumnul ca bibliotecar.
1866-*12 ianuarie*- Debut cu poezia „La mormantul lui Aron Pumnul” intr-o brosura votiva „Lacramioarele invataceilor gimnagiasti- La 25 februarie publica in „Familia din Pesta”, cu numele schimbat de Iosif Vulcan in Mihai Eminescu, poezia „De-as avea”. Pe vara se afla ca privatist la Blaj.
1867- Actor si sufleor in trupa lui Iorgu Caragiale din Bucuresti.
1868- Din mai pana in toamna colinda cu trupa lui Matei Pascaly prin Transilvania si Banat. Incepe sa lucreze la romanul „Geniu pustiu”. Din toamna, sufleor la Teatrul National.
1869- Duminica 16 martie asista cu Ionita Badescu si V. Dumitrescu-Paun la reprezentarea Damei cu Camelii de Al. Dumas- fiul. Retinut de tatal sau la Botosani, este trimis toamna la Universitatea din Viena unde se inscrie ca student la filosofie, devenind si membru al societatii studentesti „Romania’. La Bucuresti il cunoscuse pe I.L. Caragiale si tot aici il cunoaste pe Ioan Slavici.
1870- Debut publicistic la „Albina” si articole de politica nationala la Federatiunea din Pesta. La 15 aprilie publica prima poezie, „Venere si Madona”, in Convorbiri literare. In noiembrie ii apare in aceeasi revista „Fat frumos din lacrima”.
1871- urmeaza in continuare la Viena, ca student auditor, cursuri de filosofie, drept, economie politica si filologie romanica. In august e la Ipotesti, apoi la Cernauti si la Putna , la serbari, cu Slavici, Pamfil Dan si altii.
1873- Urmeaza in continuare cursuri de filosofie, istorie si economie politica la Universitatea din Berlin.
1874- Secretar al reprezentantului diplomatic N. Kretulescu cu treizeci de taleri pe luna, e si student. Studiaza filosofia lui Kant din care incepe sa traduca. Voia sa obtina o licenta, Maiorescu propunandu-i un doctorat in strainatate. Medita un roam Aur,marire si amor in care voia sa integreze fragmente mai vechi sau la care lucra. Netrecandu-si nici un examen, vine in toamna la Iasi si la 1 septembrie Maiorescu il numeste director al Bibliotecii Centrale Universitare. Prin intermediul lui Miron Pompiliu, secretarul universitatii, cunoaste pe Veronica Micle, sotia lui Stefan Micle, rectorul universitatii.
1875- Cunoscand acum pe Ion Creanga, scriu amandoi cate un basm cu erou central asemanator, al lui Eminescu numit Calin (extras din cal), al lui Creanga Fat frumos fiul iepei. Amandoua in proza, basmele raman nepublicate.
1876-La inceputul verii, guvernul liberal destitue pe Eminescu din postul de revizor scolar. Este primit redactor al parii neoficiale si corector la Curierul de Iasi unde publica nuvela La aniversare si Cezara. Vrea sa convinga pe Veronica Micle , mama a doua fete, sa fuga cu el in lume. Veronica pleaca in vacanta, si Eminescu, intors la 15 august 1876 de la imormantarea mamei sale, o acuza de usuratate. Scrie elegia Pierduta pentru mine zambind prin lume reci.
1879- La 6 august ii scrie Veronicai mangaind-o pentru moartea sotului ei. Veronica il viziteaza la Bucuresti.
1880- Devine redactor sef la „Timpul”. Tradat de Veronica cu Caragiale, se impaca dupa o scurta cearta.
1881- Publica intre 1 februarie si 1 septembrie cele patru Scrisori in convorbiri, retinand pe a cincea, Dalila.
1882-Sfarseste ultima forma a marelui poem Luceafarul , inceput in 1880. „Nu voi iubi niciodata o alta femeie”, scrie Veronicai la 28 februarie. Veronica il viziteaza in mai. Absorbit de munca la ziar.
1883- In Bucuresti, in vremea caldurilor insuportabile ale verii, are primul soc nervos. Intre 28 iunie si 15 august este internat in sanatoriul doctorului Sutu. La 20 octombrie, Chibici Ravneanu il conduce la sanatoriul Ober-Dobling de langa Viena. Spre sfarsitul anului, Maiorescu publica la Socec prima editie de poezii din Eminescu.
1884- Vizitat de Maiorescu la Ober-Dobling. Temporar insanatosit, revine in tara insotit de Chibici pr...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org