Referat - Moara Cu Noroc - Comentariu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1793
Etichete
moara, noroc, comentariu
Descarcari
569
Nota
9 / 10 - 1 vot

IOAN SLAVICI - "MOARA CU NOROC"
Aprecieri
preliminarii: - prezent in epoca marilor clasici, alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Slavici-primul scriitor de seama al Transilvaniei- este creatorul in proza romaneasca a romanului si nuvelei realist-psihologice,inscriindu-se in randul prozatorilor moderni, anticipandu-l pe Liviu Rebreanu.
- scriitorul este cunoscut in literatura romana mai intai ca nuvelist, nuvelele sale aducand o viziune realist asupra satului transilvanean.
- nuvela, "Moara cu noroc" a fost publicata in volumul "Nuvele din popor"-1881- apreciat de Eminescu pentru adancimea sufleteasca a lumii evocate de autor.
- tematica nuvelelor este variata: evocarea satului transilvanean cu mentalitatea in viata social specifica ("Gura satului", "Padureanca"); afirmarea rolului intelectualului in luminarea oamenilor ("Popa Tanda", "Budulea Taichi"); dezvaluirea procesului de dezumanizare a omului in goana dupa bani ("Comoara", "Moara cu noroc").
- opera epica de mare intindere , "o nuvela solida cu subiect de roman" cum o aprecia George Calinescu, "Moara cu noroc" este o capodopera a nuvelisticii romanesti, un moment de referinta in evolutia nuvelei romanesti. Prin ea, Slavici, asemenea lui I.L. Caragiale, este considerat creatorul nuvelei realist-psihologice.
- nuvela "Moara cu noroc" reprezinta in literatura romana curentul realist, prin vocatia de a zugravi mediul social si de a crea tipologii umane complexe. Moralist si fin psiholog, I. Slavici este un precursor al lui L. Rebreanu, realitatea fiind zugravit obiectiv.
Coninut si
semnificaii:
Tema: - patimei banilor ii permite autorului sa dezvaluie consecintele nefaste pe care setea de imbogatire le are asupra omului.
Compozitia: - 17 capitole care urmaresc in ordine cronologica faptele ce pecetluiesc destinul unui mic meserias stapanit de dorinta de imbogatire.
- unitatea si simetria constructiei epice este realizata prin prezenta si cuvintele batranei (mama Anei) la inceputul si sfarsitul nuvelei (procedeu prin care il anticip pe Rebreanu din romane): personajul, desi episodic, este purtatorul mesajului etic al autorului, scriitor moralist convins de functia morala a artei.
Subiectul: - nuvela debuteaza cu cuvintele batranei: "Omul sa fie mulumit cu saracia caci, daca e vorba, nu bogatia ci linistea colibei tale te face fericit" ce anunta un percept de viata dintr-un cod nescris, dar cristalizat si transmis prin intelepciunea populara.
- oftatul batranei este adresat ginerelui, cizmarul Ghita, om modest si sarac dintr-un sat transilvanean, care, dornic sa-si scoata familia si pe el insusi din saracie, hotaraste sa ia in arenda carciuma de la Moara cu noroc, asezata intr-o vale dintre doua drumuri, cu intentia de a strange bani cu care sa-i cumpere un atelier cu zece calfe, pentru a deveni cineva, pentru a fi respectat intr-o lume in care deja omul nu mai este apeciat si cinstit pentru calitatile sale, ci dupa avere.
- aparitia la Moara cu noroc a lui Lica Samadaul, stapan temut al acelor locuri, un adevarat geniu al raului, o prezenta fatala, zdruncina bunul mers al lucrurilor, incat se poate spune ca aceasta este intriga nuvelei, deoarece ea declanseaza framantarile sufletesti ale eroului, modificand traiectoria vieii lui.
- desi prevenit de Ana, sotia lui Ghita; care intuieste de la inceput ca acest personaj ciudat, Lica, este "un om rau si primejdios, desi Ghita insusi are aceeai banuiala, fascinat si inspaimantat de furia lui Lica, Ghita intra in mecanismul necrutator al afacerilor necinstite ale lui Lica, devenind complice parte la actele Samadaului. Stapanit de setea de bani nemunciti, Ghita se va instraina de Ana, iar aceasta, la randu-i, dandu-i seama ca soarta lui Ghita e acum legata de Lica,"simti tragere de inima" pentru acesta. Ghita depune marturie falsa la procesul legat omorul si jaful din padure, salvandu-l pe Lica, in timp ce Sil Boarul si Buz-Rupt sunt osanditi pe viata. Observand pe Ana atrasa de Lica, in Ghita, jignit de Samadau, se naste setea de razbunare si hotaraste sa-l dea prins lui Pintea, jandarmul. Punctul culminant il constituie uciderea Anei de catre Ghita, turbat de manie si gelozie. Din porunca lui Lica, Rut il omoara pe Ghita si da foc morii. Lica incearca sa se salveze, alearga in disperare pe timp de furtuna si de teama de a nu fi prins de Pintea se sinucide, sfaramndu-si capul de un stejar. A doua zi, pe ruinele Morii, batrana pleaca cu copiii, dupa ce sentenios conchisese: "Simteam eu ca nu are sa iasa bine". Finalul nuvelei, cu pedepsirea tuturor personajelor amestecate in afaceri necinstite, ce incalcasera legile morale si juridice, aduce o necesara restabilire a ordinii morale.
Personajele: - sunt puternic conturate, surprinse intr-o permanenta confruntare. Scriitor realist si obiectiv, Slavici isi lasa personajele sa evolueze potrivit firii lor, de...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org