Referat - Modurile De Expunere + Descrierea Literara

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3030
Etichete
modurile, expunere, descrierea, literara
Descarcari
732
Nota
9 / 10 - 1 vot

Naratiunea
Este modul de expunere prin care se relateaza, într-o succesiune temporala, fapte si întâmplari. Se bazeaza pe actiune si pe verbe.
Naratiunea presupune un narator, actiune, personaje. Naratorul este ipostaza literala a autorului real, care povesteste evenimentele, descrie locurile si explica cele întâmplate.
Naratiunea este modul de expunere specific operelor epice, cu toate ca poate aparea si în operele dramatice, atunci când un personaj povesteste ce s-a întâmplat în afara scenei. Mai poate fi întâlnit si în poeziile lirice, în asa-numitele poezii lirice narative.
Descrierea
Este modul de expunere prin care sunt prezentate caracteristicile unor obiecte. Rolul descrierii într-un text este de a situa actiunea si personajele, de a exprima în mod sugestiv atmosfera în care se desfasoara întâmplarile si ajuta pe cititor sa-si imagineze cum arata locurile si oamenii.
Ea se bazeaza pe substantive, adjective si adverbe.
Descrierea mod de expunere care sta la baza operelor lirice, dar poate fi întâlnita si în operele epice, unde se împleteste cu naratiunea si dialogul.
Dialogul
Este modul de expunere care reproduce în mod direct cuvintele personajelor. Prin folosirea dialogului, povestitorul îsi lasa personajele sa se descrie singure, prin modul lor de a vorbi.
Dialogul sta la baza operelor dramatice, dar poate fi întâlnit si în operele epice, mai ales în schite, si chiar în operele lirice, în asa-numitele poezii lirice dialogate.
Se poate vorbi si de un dialog interior, de replici pe care un personaj le schimba cu el însusi.
Monologul
Este vorbirea unui singur personaj.
Este specific operelor lirice, în care ia forma confesiunii (în poezia intima si de idei) sau a descrierii (în poezia descriptiva – pastel).
Putem vorbi si de un monolog interior, când un personaj vorbeste în gând si de un monolog teatral, când un personaj vorbeste singur, pe scena, în fata spectatorilor.
DESCRIEREA LITERARA
Este opera literara în versuri sau în proza, în care se prezinta în mod sugestiv si plastic trasaturile caracteristice ale unui colt din natura, ale unui obiect, ale unei fiinte, ale unui fenomen, asa cum sunt vazute ele de autor, care îsi exprima atitudinea fata de acestea. Sunt înfatisate doar acele trasaturi care l-au impresionat pe observator, oferind o viziune personala asupra realitatii. În aceste opere se urmareste sa se trezeasca sentimente si emotii în sufletul cititorului.
În operele literare în care predomina, ca mod de expunere, descrierea, imaginea reala este transfigurata prin folosirea unor procedee artistice (imagini vizuale, auditive, olfactive, tactile), a figurilor de stil (epitete, comparatii, inversiuni, metafore) sau a cuvintelor cu sensuri noi, figurate, predominând substantivele si adjectivele.
Autorul participa afectiv la cele descrise.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org