Referat - Nichita Stanescu-Universul Poetic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2255
Etichete
nichita, stanescuuniversul, poetic
Descarcari
720
Nota
9 / 10 - 1 vot

Nichita Stanescu - Universul poetic
Este un poet romantic in esenta peziei sale si modern in exprimarea poetica. S-a afirmat in lirica noastra intr-o perioada dominata de “poezia evenimentului si a anecdotului” creata de Mihai Veniu, Eugen Jebeleanu …
Criticul Eugen Simion (Scriitori romani de azi I, II, III ) afirma ca N. Stanescu ii reactualizeaza in lirica sa pe M.Eminescu si Ion Barbu si in “latura lui serafic-vizualista”.
Opera lui N.Stanescu este vasta si in critica literara s-a vorbit de existenta a trei etape in lirica sa: prima etapa ar constitui-o primele sale volume - Sensul iubirii, O viziune a sentimentelor in care tema fundamentala este iubirea; a doua etapa cuprinde volumele Dreptul la timp, 11 elegii, Maretia frigului, Oul si sfera, Necuvintele, In dulcele stil clasic in care poetul reda o adevarata aventura a cunoasterii; a treia etapa cuprinde poezii care trateza tema vietii si a mortii Epica magna, Opere imperfecte, Noduri si semne.
Nichita Stanescu a debutat in 1960 cu volumul Sensul iubirii, in care asemenea lui N. Labis evoca copilaria si adolescenta unei generatii marcate de razboi. Pentru poet copilaria este “netraita minune”, “glezna mea cu aripi”, iar adolescenta este numita metaforic “cantecul meu de izbanda”. Din acelasi volum se retin poeziile Emotie de toamna, Mister de baieti, Campie primavara.
In 1964 publica volumul O viziune a sentimentelor care cuprinde numai poezii erotice, alcatuind un roman al unei idile, in care iubirea este prezentata ca o minune care are o adevarata forta demiurgica. In poezia Cantec iubirea se asociaza cu ideea de zbor spre inalt, iar in poezia Leoaica tanara, Iubirea sentimentul iubirii este prezentat ca o leoaica aramie care sfasie fiinta indragostului.
Volumul Dreptul la timp cuprinde poezii alegorice care au ca punct de plecare mituri universale. De exemplu in poemul Enghidu porneste de la epopeea despre Ghilgames pentru a dezbate problema mortii. Poemul Galateea dezvolta mitul lui Pygmelion, sculptorul indragostit de propia sa creatie; N Stanescu insista asupra ideii ca Galateea este opusul artistului dar si femeia neanduratoare. In poezia Qvadriva poetul include tema dedublarii omului. In qvadrida cu 4 cai sunt doi luptatori: “Unul isi tine inima inainte in cai / Altul si-o taraste peste pietre in urma / Unul stange fraiele cu mana dreapta / Altul tristetea in brate”.
Volumul 11 elegii a aparut in 1966 si este considerat cea mai buna carte a lui N. Stanescu care marcheaza o rascruce in activitatea sa, poetul orientandu-se spre meditatii filozofice. Tema filozofica este criza existentiala a omului care incearca s-o depaseasca prin meditatie. Intaia elegie este o definitie in stil taoist a ceva esential a ceea ce numeste “nenumit si enigmatic, El”:”El incepe cu sine si se sfarseste cu sine / Desi fara margini, e profund limitat”. Elegia a doua intitulata Getica , prezinta popularea universului cu zei. Zeul apare acolo unde se produce o ruptura in coeziunea materiei, orce rana naste un zeu pentru ca orice suferinta este sacra. In alte elegii vorbeste despre eviul mediu retras din istorie in fiinta poetului: “Eviul mediu s-a retras in chilie /Rosii si albe a sangelui meu.”
Volumul Laus Ptolemeu (Lauda lui Ptolemeu) care a aparut in 1968 cuprinde o adevarata cosmogonie in care ca punct de referinta este Pamantul. Alte elemente ale cosmogonie sunt focul si aerul pe care le denumeste Aerburg, Focburg si respectiv Terburg. Centrul acestui univers este Pamantul si creatorul este Ptolemeu pe care il numeste “invatatul dintre invatati cel mai mare”.
In 1970 apare volumul In dulcele stil clasic in care parodiaza poezia traditionala.
In ultimele volume, Epica magna si Opere imperfecte publica poeme in care dezbate tema timpului si a mortii.
Leoaica tanara, Iubirea
Poezia a aparut in 1964 in volumul O viziune a sentimentelor si este o poezie erotica.
Structura: are 4 strofe inegale ca numar de versuri (6,8,3,7). Versurile sunt inegale ca masuri si rimeaza accidental.
Tema: este erotica, poetul dezvolta ideea ca iubirea este o forta demiurgica, creatoare care reordoneaza universul tinzand spre perfectiune si care schimba raportul eu-lui poetic cu lumea de afara si cu sine.
Prima strofa - apeland la metafore, personificari si comparatii, N.S. creaza imaginea materializata a iubirii. Metaforic iubirea este “leoaica tanara”, “leoaica aramie” care navaleste in sufletul poetului ca o forta devastatoare. Ea sfasie cu coltii fiinta poetului, iubirea provocand durere: “Leoaica tanara, iubirea / Mi-a sarit in fata. / Ma pandise-n incordare / Mai demult. / Colti albi mi i-a infipt in fata, / M-a muscat, leoaica, azi de fata”
Strofa a doua - ca un adevarat Demiurg , iubirea reordoneaza Universul transformandu-l intr-un joc de cercuri: “natura se facu un cerc, de-a-dura”. Iubirea este inaltare, ea transfigureaza viata omului inaltandu-l sufleteste. Indragostitul isi pirde ...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org