Referat - Nuvela - demonstratie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
nuvela, demonstratie
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Doua loturi
Demonstratie ca este o nuvela


ÎNCADRARE „Doua loturi” este o nuvela deoarece este o opera epica în proza de întindere mare, pe mai multe planuri narative, cu personaje putine, complexe datorita caracterului. Modalitatile artistice dau expresivitate textului iar modul de expunere predominant este naratiunea la persoana a III-a
TEMA nuvelei reliefeaza viata unui slujbas neînsemnat al statului care duce o existenta grea iar printr-un câstig întâmplator se poate îmbogati pe neasteptate.
TITLUL este constituit din doi termeni: numeralul „doua” si substantivul „loturi” care evidentiaza intriga actiunii
SUBIECTUL: spatiu/timp/structura
SPATIUL actiunii este precizat. Spatiul deschis este identificat în locul actiunii, Bucuresti si spatiile închise sunt casa lui Lefter, casa chivutelor, beraria, sectia de politie, ministerul si banca.
TIMPUL: Actiunea se desfasoara în secolul XIX, fiind reliefat si timpul lectorului, timpul personajelor al istoriei si al naratorului.
STRUCTURA: Firul epic se desfasoara pe mai multe planuri pe momente ale actiunii
Expozitiunea prezinta locul, timpul si personajele.
Intriga releva eforturile disperate ale lui Lefter Popescu de a gasi lozurile cumparate cu bani împrumutati de la capitanul Pandele.
Desfasurarea actiunii reliefeaza momentul în care Lefter îsi aduce aminte unde a pus biletele. Sotia îi spune ca a dat jacheta cenusie unei chivute pe niste farfurii. Nervos, Lefter pleaca în cautarea chivutelor cu capitanul Pandele si comisarul Turtureanu, cointeresati si ei în gasirea biletelor. Cei trei le agreseaza pe chivute dar nu afla nimic de la ele ducându-le la sectie. Cei trei pleaca la berarie unde Lefter se întâlneste cu seful sau. Dupa ce a plecat de la berarie înspre sectie, vorbeste cu capitanul Pandele si îi ofera un procent mai mare din câstig daca face presiuni asupra chivutelor.
Ajungând la sectie afla ca tigancile au fost eliberate si încearca sa le ofere un procent din câstig pentru a-i înapoia biletele dar este


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org