Referat - O sama de cuvinte

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
2286
Etichete
sama, cuvinte
Descarcari
494
Nota
0 / 10 - 0 voturi

O SAMA DE CUVINTE
O sama de cuvinte ce suntu audzite din om în om

, de oameni vechi si batrîni, si în letopisetu nu sunt scrise, ce s-au scris aice, dupa domnia lui Stefanita-voda, înaintea domniii Dabijii-voda.. Deci cine va ceti si le va crede, bine va fi, iara cine nu le va crede, iara va fi bine; cine precum îi va fi voia, asa va face.
I. Stefan-voda cel Bun, luand domnia Moldovii si viind turcii in dzilele lui sa treaca în Moldova la Galati, i-au batut foarte rau pre turci si au luat si Cetatea Alba si Chilia de la turci. Apoi mai pe urma iar le-au luat turcii aceste doao cetati. si în cîteva rînduri s-au batut Stefan-voda cu turcii. Iar cînd s-au batut la Razboieni, atunce s-au asedzat turcii cu Stefan-voda. Si le-au dat hotar si olat Bugeacul si au facut pace, si turcii apoi au adus tatarî din Crîm si i-au asedzat în Bugeac, carii stau si pîna astadzi, precum au asedzat si la Hotin lipcani.
II. Stefan-voda cel Bun multe razboaie au batut. Si ase sa aude din oameni vechi si batrîni ca, cîte razboai au batut, atîte manastiri cu biserici au facut.
III. Stefan-voda cel Bun, cînd s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul Stefan-voda dintr-un vîrvu de munte ce este lînga manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul în oltariu. Si este mult locu de unde au tras pîna în manastire. Pus-au si pe trii boierenasi de au tras, pre vatavul de copii si pre doi copii din casa. Deci unde au cadzut sageata vatavului de copii au facut poarta, iar unde au cadzut sageata unui copil din casa au facut clopotnita. Iar un copil din casa dzicu sa fie întrecut pe Stefan-voda si sa-i fie cadzut sageata intr-un delusel ce sa cheama Sion, ce este lînga manastire. Si este samnu un stîlpu de piatra. Si dzic sa-i fie taiat capul acolo. Dar întru adevar nu sa stie, numai oamenii ase povestescu. Fost-au si bisericuta de lemnu întru acel delusel si s-au rasipit, fiind de lemnu. Si ase au fost facut manastirea de frumoasa, tot cu aur poleita, zugravala mai mult au


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org