Referat - O Scrisoare Pierduta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1787
Etichete
scrisoare, pierduta
Descarcari
451
Nota
5.5 / 10 - 2 voturi

COMEDIA
I.L. Caragiale,unul dintre marii clasici ai literaturii romane este creatorul unei opere vaste compuse din teatru,schite,nuvele.
Opera dramatica in care exceleaza este alcatuita din comediile:”O scrisoare pierduta”,”D-ale carnavalului”,”O noapte furtunoasa”,”Conul Leonida fata cu reactiunea” si drama „Napasta”.
Comedia este specia genului dramatic prin care autorul critica aspecte ale vietii sociale,trasaturi de caracter etc.
Capodopera a dramaturgiei noastre „O scisoare pierduta” prezinta alegerile electorale dintr-un oras de provincie.
Expozitiunea prezinta inimplari din preajma alegerilor plasate in resedinte unui judet de munte.La actiune participa câteva personaje:Pristanda,Tipatescu,Zoe,Zaharia Trahanache.
Intriga o constituie pierderea unei scrisori de dragoste pe care Zoe o primise de la Tipatescu.Scisoare gasita de cetateanul turmentat ajunge la Catavencu seful gruparii politice adversare.
Desfasurarea actiunii cuprinde faptele declansate de pierderea scrisorii.Pierduta de Zoe,scrisoarea de amor ajunge la Cetateanul turmentat de la care o ia Catavencu si incearca sa-si santajeze adversarii.Zoe si amicul ei,Tipatescu intra in panica,dar Zaharia Trahanache „un indemanatic tragator de sfori” gaseste o polita falsificata de Nae Catavencu si reuseste sa-l faca sa taca.La adunarea electorala are loc o altercatie intre cele doua grupari politice si Catavencu isi pierde palaria in captuseala careia se afla scrisoarea.Ajunsa din nou la cetateanul turmentat,epistola este data Zoei.
Punctul culminant este o rasturnare de situatie.
Intre timp,de la centru este trimis candidatul Agamemnon Dandanache, „mai canalie decat Catavencu si mai prost decat Farfuridi”.Numirea acestuia este obtinuta prin santaj,tot cu ajutorul unei scrisori,pe care Dandanache o pastreaza pentru a o folosi si alta data.
Deznodamantul cuprinde impacarea adversarilor politici si manifestatia data in cinstea alesului si condusa de Nae Catavencu.
Comicul este mijlocul prin care dramaturgul realizeaza critica aspectelor abordate.Opera aceasta este in primul rând o comedie de moravuri,deoarece cuprinde necinstea in viata de familie si cea politica.
Mijloacele de realizare a comicului sunt variate.
Comicul de situatie este foarte bine prezentat prin intamplari care stârnesc hazul:pierderea repetata a scrisorii,postura de sot inselat care se preface ca nu stie,a lui Trahanache,incaierarea alegatorilor,numararea steagurilor de catre Pristanda,postura ridicola a lui Catavencu etc.
O alta sursa a comicului este rezolvarea conflictului. Dupa o lupta inversunata intre cele doua tabere,castiga cel de-al treilea.Contrastul intre eforturile depuse si rezultatele obtinute starneste rasul.Comicul de limbaj este remarcabil in aceasta opera.Personajele sunt tipizate prin ticurile verbale(„Aveti putintica rabdare,stimabile”,”Dati-mi voie’).Pristanda dovedeste lipsa de cultura si servilismul prin folosirea gresita a termenilor „renumeratie” in loc de „remuneratie”, „bampir” in loc de „vampir” si prin repetarea cuvantului „curat” pana la asocierea cu termeni opusi „curat murdar”.
Numele personajelor constituie o sursa a comicului si o modalitate de subliniere a caracterului personajelor:Zaharia Trahanache-este vârstnicul ramulit,Catavencu-este demagogul,Dandanache-provoaca dandanale,incurcaturi etc.
Modul de expunere dominant este dialogul,iar accentul cade pe trasaturile negative intentionat ingrosate de autor.Impartit in acte si scene,textul contine indicatii scenice prin care sunt precizate gesturile,mimica personajelor,dar si atitudinea dramaturgului mai ale fata de personaje.Indicatiile scenice contribuie substantial la individualizarea personajelor.
Personajele comediei sunt negative si reprezinta o lume necinstita,inculta si imorala,manata de ambitii politice care lupta cu mijloace josnice pentru a-si atinge scopul.
Prin toate aceste trasaturi „O scrisoare pierduta” se încadreaza in specia comedie a genului dramatic.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org