Referat - O Srisoare Pierduta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1590
Etichete
srisoare, pierduta
Descarcari
495
Nota
9 / 10 - 1 vot

Paulis Gabriel
CARACTERIZAREA PERSONAJELOR DIN OPERA “O SCRISOARE PIERDUTA” DE I. L. CARAGIALE DUPA CLASA TIPOLOGICA:
Criticul interbelic Pompiliu Constantinescu a împartit tipurile comice din teatrul caragialesc în noua clase tipologice.
Încornoratul
Zaharia Trahanache este “prezidentul comitetului permanent, comitetului electoral, comitetului agricol si al altor comitete si comitii”,el se bucura de o veche si solida autoritate, de prestigiu recunoscut chiar si de opozitie. “Venerabilul neica Zaharia” este “stâlpul” local al partidului de învatîmânt, desi sustine ideea integritatii morale a societatii, practica înselaciunea atât în familia sa, cât si ca sef al partidului, falsificând listele cu alegatori. Ambitia politica si comoditatea vietii îl fac sa pastreze cu strasnicie “enteresul” de a fi prieten cu prefectul. Este vanitos, încornorat, ridicol prin contrastul dintre aparenta si esenta, este senil si ramolit, plat în gândire, dar numai aparent naiv, pentru ca pregateste cu abilitate contrasantajul. Este incult, dovada fiind ticurile verbale “ai putintica rabdare”, repetarea mecanica a unor fraze împrumutate de la fiul sau, pe care-l citeaza “Tatito, unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are”. Numele sau sugereaza zahariseala (Zaharia) si faptul ca poate fi usor modelat, ca o trahana (Trahanache), de catre superiorii “de la centru, dar mai ales de Zoe.
Junele – prim
Stefan Tipatescu este prefectul judetului pe care îl administreaza ca pe propria mosie, având o mentalitate de stapân absolut. Tânar, prezentabil, tipul aventurierului, Tipatescu este orgolios, abuziv, încalca legea, daca “o cer interesele partidului”. Este demagog, face caz de amoralitatea lui Catavencu, când el însusi este corupt si imoral, traind tihnit în umbra Zoei Trahanache. Numele lui vine de la “tip”, care semnifica june prim, om rafinat, abil, aventurier.
Cocheta adulterina
Zoe Trahanache, sotia lui Zaharia Trahanache si amanta lui Tipatescu, este singurul personaj feminin al lui Caragiale care reprezinta doamna distinsa din societatea burgheza, nefacând parte din lumea mahalalelor. Este tipul cochetei, este inteligenta, autoritara si isi impune vointa în fata oricui. Marcheaza în comedie triunghiul conjugal. Este o luptatoare hotarâta, folosind tot arsenalul de arme feminine pentru a-si salva onoarea, de la rugaminti si lamentatii, trecând la amenintarea cu sinuciderea. Pendulând între sot si amant cu inteligenta si abilitate, ea conduce din umbra manevrele politicii, toti fiind constientii de puterea ei. Are asupra barbatilor o seductie aparte, care o face întelegatoare, generoasa, savârsind cu delicatete gestul de iertare a lui Catavencu atunci când isi recapata scrisoarea.
Functionarul public
Ghita Pristanda, politaiul orasului, este tipul slugarnicului, prezent în piesa de la început pâna la sfârsit în toate momentele cheie ale actiunii. ”Scrofulos la datorie”, este constient ca trebuie sa-si serveasca seful, având o etica sustinuta de interes. Lipsit de demnitate si de coloana vertebrala, slugarnic, se pune bine si cu Nae Catavencu în eventualitatea ca acestuia i-ar izbuti santajul si-l linguseste fara jena, dupa ce, îl arestase abuziv din ordinul prefectului. Se presteaza la mici furtisaguri, ghidându-se dupa o deviza a nevestei lui: “Ghita, Ghita, pupa-l în bot si papa tot, ca satulul nu crede la al flamând”. Functionar servil, încalca legea din ordinul superiorilor, este arogant si umil, penduleaza cu o siretenie primitiva având ca centru de greutate propriul interes. Incultura, lipsa de instructie sunt evidentiate pregnant de limbajul sau: deformeaza neologismele (“bampir”, “catrindala”), are ticuri verbale (“curat murdar”, “curat condei”, “curat violare de domitiliu”, “curat constitutional”). Numele sau sugereaza un joc moldovenesc “pristandaua” care se danseaza conform strigaturilor unui conducator de joc.
Cetateanul alergator
Cetateanul turmentat, reprezentantul omului simplu, care nu are ambitii, dar care nu este nici el cinstit, pentru ca, ducând scrisoarea “andrisantului” mai întâi o citeste sub felinar. Ajuns “apropitar”, deci cu drept de vot, este vicios pentru ca e mereu beat, asteapta mereu sa fie dirijat, pentru ca el nu are nici o opinie. Abureala lui este sugestiva nu pentru ca este bautor, ci pentru ca toata viata politica a vremii ameteste pe omul de rând. Este o fire lenesa, comoda, gasindu-si scuze superficiale pentru a se disculpa de pierderea scrisorii. Replica cea mai sugestiva pentru caracterul labil si pentru lipsa de opinie a devenit memorabila: “Eu cu cine votez ?”, iar pentru ca Zoe îl lamureste, voteaza disciplinat cu cine i s-a indicat apoi bea “în cinstea coanei Joitichii ca e dama buna !”.
Politicianul demagog
Nae Catavencu, avocat, directorul ziarului “Racnetul ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org