Referat - Obsesia omului insingurat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
437
Etichete
obsesia, omului, insingurat
Descarcari
291
Nota
0 / 10 - 0 voturi


OBSESIA OMULUI INSINGURAT



Alcatuiti un eseu nestructurat,in care sa comentati obsesia omului insingurat , in fata istoriei,a propriei constiinte,a semenilor si a mortii – tema cea mai acuta de meditatie a literaturii moderne.


Evolutia gandirii etice evidentiaza simptomele unei crize,daca avem in vedere mai ales contrastul dintre orientarea preocuparilor si solutiilor proprii aceste gandiri,pe de o parte,si problemele reale,care framanta omenirea contemporana-pe de alta parte. Luand pozitie critica fata de orientarea speculativa,abstracta,a gandirii filosofice si etice, existentialismul va face din « concretul » fiintei umane obiectul central al reflexiei filosofice,fara a fi reusit insa sa rezolve intr-o maniera satisfacatoare problemele ce au favorizat criza eticii burgheze,fiind el insusi o expresie particulara,dealtfel foarte semnificativa,a acestei situatii.
Referindu-se la natura preocuparilor si la valoarea rezultatelor obtinute de filosofia contemporana in problema omului,unul din principalii reprezentanti ai existentialismului , Martin Heidegger , declara : « Nici o epoca nu a avut atatea cunostinte variate despre om ,cate are cea actuala. Nici o epoca nu a putut obtine atat de repede si atat de usor aceste cunostinte ca cea actuala. Si totusi,nici o epoca nu a stiut atat de putin ce este omul,ca cea actuala.Niciodata pmul nu a constituit in asa masura o problema,ca in epoca noastra ».
De ce este necesara o filosofie a nuantelor ? in primul rand,fiindca totul curge, cum spune Heraclit,indoit obscurului. A fost socotit asa pentru adancimea invataturilor lui (dupa cum afirma Socrate) si pentru confuzia facuta intre totalitate,adica intre realul se trebuie sau poate fi cunoscut,si generalitate,fruct al cunoasterii,produs al mintii (Ariost).
Asa se explica dilatarea arhitectonicii gandirii fixate aprioric de Kant prin insusi jocul subiectiv al categoriilor, « imaginea lumii nefiind o copie a realitatii traite,ci o creatie a spiritului ».
Nuantele


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org