Referat - Octavian Goga - Noi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1721
Etichete
octavian, goga, noi
Descarcari
560
Nota
9 / 10 - 1 vot


Octavian Goga
Noi
In cadrul dezvoltatrii poeziei romnesti, Octavian Goga este cel mai autentic continuator al lui Eminescu, nu n sensul imaginaiei epigonice, de felul celei a lui Vlahu i a altora din jurul su, ci n nelesul profund al cuvntului. Prin excelen liric, Goga este, ca i Eminescu, un exponent al poporului. Ceea ce l-ar deosebi de naintaul su ilustru ar fi mesianismul mai accentuat, mai vizibil n expresie, tendina de a striga ca un profet durerile celor de peste munii. n Fragmente autobibliografice (Bucureti, Cartea romneasc, 1934) poetul mrturisea: "Eu, graie structurii mele sufleteti, am crezut ntotdeauna c scriitorul trebuie s fie un lupttor, un deschiztor de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaz durerile poporului prin sufletul lui i se transform n trmbi de alarm". ns, de alt parte, plecnd de la Eminescu, Goga a intuit mai mult ca oricare altul valoarea poetic a doinei, a cntecului de jale, murmurat ca pentru sine nsui, dar cu att mai emoionant, mai convingtor, mai omenesc.
A aprut iniial n revista budapestan Luceafrul, ulterior fiind cuprins n volumul Poezii publicat n 1905.
Poezia Noi este o doin cult n care tendina, revolta mpotriva asupririi naionale i sociale a romnilor din Ardeal se transform n art superioar, ntr-un mod surprinztor i original. Foarte greu de analizat (ca i poezia popular), versurile lui Goga vehiculeaz aproape nite concepte: jale, lacrimi, cntece, suferin, patimi, laolalt cu elemente ale naturii, luate de asemenea la nivelul generalitilor, fr nchegarea unei imagini pictorice, individualizatoare: codri verzi de brad, cmpuri de mtas, fluturi, privighetori, Murul, tustrele Criurile, Oltul etc.
Poezia impresioneaz prin modul spunerii, prin melodia de doin care o strbate de la un capt la altul, legnd aceste concepte ntr-un cntec de jale, ntr-o zicere parc impersonal, ieit din condiia neamului asuprit. Transferul de la persoana I singular la persoana I plural, al lui eu n noi, pare cu totul firesc la ardeleanul Goga. De aici simplitatea de un mare rafinament artistic a acestei compuneri.
Ca i n poeziile lui Eminescu, scrise n perioada de maturitate a poetului, linia melodic a versului permite juxtapunerea unui element din natur la o stare sufleteasc:
La noi sunt codri verzi de brad
i cmpuri de mtas;
La noi atia fluturi sunt,
i-atta jale-n cas.
Privighetori din alte ri
Vin doina s ne-asculte;
La noi sunt cntece i flori
i lacrimi multe, multe...
Frumuseea acestor versuri mai povine i din degajarea tonului enuniativ, marcat prin anaforicul La noi (repetat de trei ori n strofa a II-a) sau prin epiforicul plng (aprut de alte trei ori n strofa a III-a). Ardealul lui Goga devine astfel o ar a dorului i a jalei colective sfietoare, detaate pe fundalul etnografic obinuit:
La noi nevestele plngnd
Sporesc pe fus fuiorul,
i-mbrindu-i jalea plng
i tata, i feciorul.
Sub cerul nostru-nduioat
E mai domoal hora,
Cci cntecele noastre plng
n ochii tuturora.
Cteva personificri, banale n sine, devin relevante n context pentru c sunt fcute n spiritul cntecului de obte: desiurile codrilor "povestesc cu jale" i jale "duc" Murul i Criurile; hora "e mai domoal", cntecele "plng", aceiai codri "i nfioar snul", iar Oltul btrn e "mpletit din lacrimi".Altele capt o formulare mai cult, ns nu ndeprtat de factura romanei, a acelei poezii ce se cere cntat, avnd n ea nsi o melodie a cuvintelor: pentru cei de peste muni "btrnul soare" e mai aprins, cerul e "nduioat", fluturii "mai sfioi" i roua de pe trandafiri se preface n lacrimi; ei au "un vis nemplinit, copil al suferinei", dorul de eliberare: "De jalea lui ne-au rposat / i moii i prinii...".
Toate aceste elemente constitutive, pe care analiza le surprinde cu greu pentru c, luate separat, nu spun nimic sau aproape nimic, se toarn ntr-o pies uic, un cntec spontan, de o mare autenticitate i vibraie liric, o doin de jale domoal, dar animat, n final, de un tainic i nedefinit ton conspirativ. Este un cntec, o dorin, o aspiraie i a ranului i a intelectualului, n Ardeal, n mprejurrile date lucrul fiind imposibil.
Privit mai ndeaproape, din punctul de vedere al dispunerii rimei spre exemplu, poezia se compune n fond din cinci strofe iambice numai de cte patru versuri lungi , cu cezur, rimate mperecheat:
La noi sunt codri verzi de brad / / i cmpuri de mtas;
La noi atia fluturi sunt / / i-atta jale-n cas.
Privighetori din alte ri / / vin doina se ne-asculte;
La noi sunt cntece i flori / / i lacrimi multe, multe...
Dat fiind caracterul de doin i de litanie totodat, poetul a evitat ns versul lung, cu cezur, neobinuit n poezia noastr popular. Este de observat, de asemenea...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org