Referat - Oda in metru antic de Mihai Eminescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
390
Etichete
oda, metru, antic, mihai, eminescu
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Romantismul a aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea , inceputul secolului XIV in Anglia , Germania si apoi in Franta, ca o reactie impotriva clasicismului. Romantismul cultiva sensibilitatea ,imaginatia , tendinta de evaziune in vis , introducand noi categorii estetice precum : grotescul , macabrul , fantastical si noi specii literare : meditatia , poemul filozofic si nuvela istorica.
Evadarea din lumea reala se realizeaza prin intermediul evaziunii prin vis.Se acorda importanta sentimentelor si trairilor , acestea fiind in concordanta cu natura ocrotitoare.
Titlul poeziei trimite spre intentia lui Eminescu de a dedica textul lui Napoleon.”In metru antic” deoarece s-a inspirit in masura versurilor din antichitate , de la poeta Sapho.Ea a impus strofa saphica ( versuri cu masura de 11 silabe , ultimul cuvant avand numai 5 silabe )
In prima strofa sunt utilizate verbe la imperfect precum “nu credeam sa-nvat a muri “ , “inaltam” pentru a arata countinuitatea actiunii in trecut , o actiune de nesfarsit , conditia omului de geniu , ca el este nemuritor , vesnic , ca poate depasi conditia ireversibila a timpului. Credinta ca exista nemurire si ca el se incadreaza in categoria vesnic tanara a celor care nu vor imbatrani niciodata. Isi dorea sa fie singur , izolat de ceilalti deoarece el era omul-geniu, inaltandu-si capul spre steaua singuratatii (geniul nu doreste sa fie alaturi de oamenii obisnuiti).
« Ceva-ul » care schimba perceptia despre viata este suferinta care e datorata aparitiei iubirii , din referirea la mitologie , la Nessus si la Hercule . Sotia lui Hercule a avut o relatie cu Nessus , starnind o gelozie enorma a sotului , care decice sa-l ucida pe Nessus. Cu ultima putere , Nessus ii da o camasa sotiei lui Hercule si ii zice ca daca ii va da acea camasa lui Hercule , el o va iubi mereu chiar daca e mort.Sotia lui Hercule , credula , ii da camasa primita de la Nessus sotului ei si acesta moare in chinuri.
Suferinta eului liric provine di


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org