Referat - Odiseea

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
3385
Etichete
odiseea
Descarcari
912
Nota
7.25 / 10 - 4 voturi


Odiseea
Homer
Dupa arderea Troiei
Ulise se îmbraca în haine de cersetor si intra în Troia, unde Elena îl recunoaste si îi spune totul despre cum erau construite portile si cetatea.
Aheii construiesc un cal de lenm urias , pe care îl lasa la poarta Troiei, si se prefac ca se retrag la corabii.Troienii sarbatoresc acest eveniment, iar noaptea când portile erau deschise din cal ies greci si ahei care se unesc cu cei care plecasera spre corabii si sunt condusi de Menelaos si Ulise. Acestia ard Troia din temelii.
Ulise si oamenii sai pleaca spre Itaca, iar ceilalti luptatori se îndreapta si ei spre tarile lor. Primul popas al itacanilor este pe insula ciconilor, pe care o jefuiesc , dar ciconii se razbuna. Asa pier o parte dintre itacani , cei ramasi ajung pe insula mâncatorilor de lotus de unde Ulise îsi scapa cu greu oamenii din efectele plantei atât de populare pe acea insula.
Ciclopul Polifem
Furtunile împing corabiile lui Ulise pe insula ciclopilor. Ulise ia doisprezece oameni si pleaca pe insula. Ajung în pestera ciclopului Polifem , care îi tine închisi si manânca o parte din itacani.
Orfeu straspunge ochiul ciclopului cu un tarus încins. Oamenii se ascund sub berbecii lui Polifem ies din pestera si scapa fugind pe carabii.
Ciclopul îsi roaga tatal Neptun-Poseidon sa îi faca drumul lui Ulise cât mai anevoios si lung posibil.
Circe vrajitoarea
Ulise poposeste pe insula Eolia, unde domneste regele Eolus, care stapânea vânturile zburatoare, pe care i le pune lui Orfeu într-un burduf sa nu-l mai încurce tot timpul drumului. Ajunge în Itaca, oamenii de acolo deschid burduful si corabiile lui Orfeu sunt împinse de vânt înapoi pe insula Eolia, de unde , acum, este gonit. Marea înpinge corabiile pâna pe insula lestrigonilor, care distrug toate corabiile mai putin pe cea a lui Ulise. Care îsi continua drumul pâna pe insula vrajitoarei Circe, Eea, care la început transforma zece din oamenii lui Ulise în porci. Dar cu ajutorul lui Mercur Ulise scapa si Circe îi devine foarte buna pritena, astfel, cei zece oameni ai lui revin la normal.
Vrajitoarea îl gazduieste pe Ulise si pe echipajul sau timp de un an. Si mai apoi îl ajuta pe Ulise sa gaseasca calea buna spre casa. Astfel, Ulise merge în Infern la înteleptul Tiresias si afla de mânia lui Neptun si modul în care poate scapa de acest blestem. Apoi se întoarce la Circe care îl îndruma cum sa scape pe drumul sau de sirene, de monstrii Cribda si Scila , ca mai apoi sa ajunga pe insula lui Apolon, de unde ar fi putut scapa cu viata daca fratele sau Euriloh nu ar fi îndrumat echipajul sa manânce din boii lui Apolon. Astfel, Jupiter razbuna pierderea fiului sau , corabiile ajung din nou în gura monstriilor din mare, de unde scapa numai Ulise, iar valurile îl duc pe insula Ogigia la fiica lui Atlas, frumoasa Calipso, unde sta timp de sapte ani.
Zeii îsi amintesc de Ulise
Minerva îl convinge pe Jupiter sa-i dea drumul lui Orfeu din gazda lui Calipso, aceasta se întâmpla prin intermediul lui Mercur.
Minerva, tranformata în batrânul Mentor, merge la fiul lui Ulise, Telemac, sa îi spuna sa mearga la Menelaos dupa vesti despre tatal sau. Tot în acest timp palatul lui Orfeu este împânzit de petitorii Penelopei, sotia lui Ulise, care furau averea vechiului stapân.
Calatoria lui Telemac
Telemac îsi alege cei mai buni oameni si pleaca, în secret, spre Menelaos. Poposeste mai întâi la insula batrânului Nestor care i-l da ca ajutor pe fiul sau, Pisistrate. Astfel, ajunge la Menelaos caruia îi povesteste ce se întâmpla în Itaca cu averea tatalui sau, iar acesta îi spuse unde îi zisesera zeii ca se afla Ulise, în insula Ogigia.
Întoarcerea lui Ulise pe mare
Ulise pleaca de la frumoasa Calipso, iar pe mare îl întâlneste pe Poseidon-Neptun, care îi distruge corabia, ce se izbeste de un talaz . Scapa numai Orfeu si cu ajutorul zeilor ajunge pe insula feacilor, unde domnea Alcinous, acestia îl primesc calduros si îi asculta cu drag povestirile despre tot ce a patit pe lungul sau drum. Tot acum poporul feacilor afla ca eroul este protejat de zeita Minerva care li înfatiseaza. Astfel regele Alcinous decide sa îl ajute pe Ulise sa ajunga în Itaca cu una din corabiile sale. Corabierii ajung în Itaca unde îl lasa pe Orfeu, dar la întoarcere sunt transformati într-o imensa stana de piatra care este aruncata peste insula lor de catre Neptun.
În Itaca
Orfeu este Transformat într-un batrân de Minerva si gazduit de catre Eumeu. Astfel, Ulise vrea sa vada cât de loiali îi sunt slujitorii. Orfeu i se arata numai fiului sau întors de sfatul Minervei din calatoria sa.
Ulise ajunge ca un batrân cerset...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org