Referat - Oramai Referat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1469
Etichete
oramai, referat
Descarcari
555
Nota
9 / 10 - 1 vot


I.Date despre autor si opera.
1.Mihai Eminescu a lasat posteritatii o creatie artistica fara egal atât ca diversitate tematica si profunzie a gândirii, cât si ca putere de expresie.
2.Poezia O,ramâi… ne da si ea masura geniului eminescian.
3.Titlul sugereaza chemarea arzatoare a padurii adresata poetului.
II.Continutul.
1.Poezia este conceputa ca un dialog între scriitor si codru.
2.Elegia este structura în doua parti.
3.Partea întâi este constituita din cinci strofe:
a) padurea copilariei I se adreseaza direct si patetic poetului, remarcându-se intensitatea iubirii si frenezia chemarii;
b) codrul îi ofera întelegerea, fiindu-I confident, dar si ocrotire, identificându-se cu universul pur, mirific al copilariei;
c) totul este straniu stând sub zodia clar-obscurului, a tainei;
d) universul cunoasterii copilului se îmbogateste deoarece începe sa înteleaga glasul naturii naturii I sa vibreze în ritmul ei;
e) are loc o iluminare prin cunoaterea si copilul poate trai clipe de imensa fericire în decorul padurii si sub vraja lunii.
4. Partea a doua este constituita din ultimile doua strofe:
a) pune în evidenta atitudinea poetului fata de chemarea padurii ,o data cu trecerea copilariei;
b) atitudinea poetului este în concordanta cu vârsta ,cu etapa propiei deveniri:
-de nepasare ,de indiferenta ,în tinerete;
-de regret ,la maturitate.
III. Particularitatile operei
Poetul foloseste simboluri pentru fiecare din segmentele temporale ale devenirii: padurea = copilaria, câmpul = tineretea, astazi = maturitatea.
sentimentele poetului sunt exprimate gradat în functie de etapele vârstei.
IV. Concluzii
1.Aceasta poezie se alatura altor elegii eminesciane de aceiasi valoare.
2.Elegia si-a gasit stralucirea în creatia lui Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu ,poetul nostru national, a lasat posteritatii o creatie artistica fara egal, atât ca diversitatea tematica si profunzime a gândirii, cât si ca putere de expresie. Alaturi de Luceafarul, Calin (file din poveste), Lacul, Ce te legeni…, Revedere, cele cinci Scrisori etc., o creatie deosebit de originala, care ne da masura geniului eminescian, este si poezia O,ramâi…
Elegia O,ramâi… a fost publicata în revista Convorbiri literale la 1 februarie 1879 si pune în lumina motivul comuniunii dintre om si natura, al interesului naturii pentru iubirea poetului.
Titlu, constituit dintr-o interjectie si un imperativ, reluat si în primul vers cu vb. Repetat, sugereaza tocmai chemarea arzatoare a padurii adresata celui care îi cutreierase de atâtea ori adâncurille si-I descoperise farmecul.
De aceea poezia este conceputa ca un dialog între scriitor si codru, chemarea padurii ramânând însa fara raspuns caci poetul se manifesta prin gest si mimica si prin interiorizarea propriilor sentimente.
Elegia este structura în doua parti: prima parte, constituitadin cinci strofe, încare padurea îl cheama pe poet în lumea de basm a copilariei ,
si cea de cea de a doua parte –ultimele doua strofe-, unde, cu sfâsietate durere, este reliefata imposibilitatea întoarcerii poetului în aceasta lume mirifica.
Mai întâi padurea copilariei, personifica, asemenea unei fiinte omenesti apropiate, îl întelege si-l îndrageste pe poet si de aceeai se adreseaza direct, patetic: ,,O, ramâi, ramâila mine,/te iubesc atât de mult!/Ale tale doruri toate/nu mai eu stiu sa le ascult”.
Intensitatea iubirii,frenezia chemarii sunt puse în evidenta prin prezenta interjectiei ,,o” prin repetarea imperativului ,,ramâi” ,prin constructia de superlativ afectiv ,,atât de mult”, la care se adauga inversiunea ,,ale tare doruri toate” si adverbul ,,numai”, cu valoarea restrictiva si de întarire.
Padurea îi ofera întelegerea, fiindu-I confidenta dar si ocrotire, caci ea se indentifica, in strofa a doua, cu universul pur, mirific al copilariei (,,in al umbrei intuneric/te asaman unui print”) si îi ofera posibilitatea cunoateri, (,,ce se uit-adânc în ape /cu ochii negri si cuminti”) a patrunderii în ritmurile intime ale naturii, în rosturile lumii .
Totul este acum straniu, ca în povestile copilariei, sta sub zodia clar –obscurului, a tainei, a nedeslusitului, ideea fiind sugerate prin întunericul umbrei, prin vuetul valurilor si prin miscarea ,,naltei ierbi”, dar si prin comparatia ,,te aseaman unui print” si epitetul dublu ,,ochii negri si cuminti”.
Universul cunoasterii copilului se îmbogateste, deoarece începe sa înteleaga glasul naturii chiar sa vibreze în ritmul ei : ,,eu te vad rapit de farmec/cum îngâni cu glas domol, /în a apei stralucire / întinzând piciorul gol”.
Are loc, de data aceasta,o iluminare prin cunoastere, si în decorul de basm al padurii s...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org