Referat - Pedagogie Generala

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
5457
Etichete
pedagogie, generala
Descarcari
1602
Nota
9 / 10 - 2 voturi

Universitatea “Ovidius” – Constanta
Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic
Pedagogie generala
Curs pentru Învatamântul Deschis la Distanta
(IDD)
autor: conf.univ.dr. Sorin CRISTEA
CONSTANTA, 2001
INTRODUCERE ÎN STUDIUL PEDAGOGIEI
Pedagogia este stiinta socioumana care studiaza educatia la nivelul functiei si a structurii sale specifice prin metodologii de cercetare specifice, care vizeaza descoperirea si valorificarea unor legitati, principii si norme de actiune specifice. Abordarea problemelor fundamentale ale pedagogiei presupune explicarea si întelegerea conceptelor de baza ale domeniului, care pot fi aplicate, analizate, sintetizate, apreciate critic la nivelul stiintelor educatiei considerate fundamentale. În acest domeniu putem include:
Teoria generala a educatiei (care include disciplinele propuse în planul de învatamânt al facultatii, colegiului sau liceului de specialitate sub numele de Fundamentele pedagogiei si Teoria educatiei);
Teoria generala a instruirii (care include disciplina propuse în planul de învatamânt al facultatii, colegiului sau liceului de specialitate sub numele de Didactica generala sau de Teoria si metodologia instruirii);
Teoria si metodologia curriculumului – are ca obiect de studiu specific: proiectarea, realizarea si dezvoltarea activitatilor de educatie si instruire organizate la nivelul sistemului si al procesului de învatamânt;
Teoria si metodologia cercetarii pedagogice – are ca obiect de studiu specific: evidentierea fundamentelor epistemologice ale domeniului si a strategiilor de inovare necesare la nivelul activitatilor organizate la nivelul sistemului si al procesului de învatamânt.
Cursul de Pedagogie generala pe care îl propunem studentilor Universitatii Ovidius – Constanta, într-o varianta proprie Învatamântului Deschis la Distanta, este integrat în structura planului de învatamânt al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic, institutie organizata conform art.68 (1, 2, 3) din Legea Învatamântului /1995.
Structura cursului
(2 parti – 9 module de studiu)
I) Teoria generala a educatiei: 1) Educatie (definitie, functii, structura, continut, forme, directii de evolutie); 2) Sistem de educatie (sistem de învatamânt-proces de învatamânt-structura sistemului de învatamânt); 3) Finalitatile educatiei (definirea conceptului, finalitatile macrostructurale - finalitatile microstructurale; 4) Reforma educatiei (conceptul de reforma, proiectarea reformei); 5) Stiintele educatiei/pedagogice (specificul stiintelor educatiei / pedagogice, criterii de clasificare).
II) Teoria generala a instruirii / Didactica generala: 1) Procesul de învatamânt (concept, trasaturi, dimensiuni); 2) Principiile procesului de învatamânt (principii pedagogice, principii didactice); 3) Structura de functionare a procesului de învatamânt: obiectivele - continutul - metodele - evaluarea; 4) Proiectarea procesului de învatamânt (teoria proiectarii / rolul proiectarii curriculare - practica proiectarii curriculare).
Cele doua categorii de probleme fundamentale sunt integrate, de regula, sub genericul pedagogia generala. Conceptele definite si dezvoltate, la acest nivel, asigura “nucleul epistemic tare” sau “corpul central” al stiintelor educatiei care sustine, pe de o parte, solutiile inovatoare adaptabile la variabilitatea problemelor practicii pedagogice, iar, pe de alta parte, substanta saltului de la specializarea intradisciplinara spre "hibridarea" inter si transdisciplinara proprie noilor stiinte sociale (vezi Dogan, Mattei; Pahre, Robert, 1997).
PARTEA I
TEORIA GENERALA A EDUCATIEI /
P R O B L E M E F U N D A M E N T A L E
A L E P E D A G O G I E I
În calitatea sa de stiinta pedagogica fundamentala, teoria generala a educatiei defineste si analizeaza urmatoarele concepte de baza: educatia, sistemul de educatie, finalitatile educatiei, schimbarea în educatie, stiintele educatiei sau stiintele pedagogice.
Perspectiva propusa are în vedere depasirea tendintei de reducere a teoriei educatiei doar la continuturile generale ale educatiei, numite si laturi sau dimensiuni ale educatiei – vezi educatia: morala, intelectuala, tehnologica, estetica, fizica. Aceasta tendinta, proprie pedagog...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org