Referat - Personajul principal al basmului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
613
Etichete
personajul, principal, basmului
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Personajul principal al basmului



Personajul principal al basmului cult’’Povestea lui Harap-Alb’’de Ion Creanga este Harap-Alb,un erou ce reuseste sa treaca peste toate probele sis a invinga raul.
Naiv,lipsit de experienta si excesiv de credul fiul craiului isi schimba statutul din nepot al imparatului Verde in acela de sluga a spanului.Numele lui are sensul de ‘’Rob alb’’,deoarece arap inseamna rob.
Mezinul craiului se teme pentru ca incalca promisiunea facuta tatalui sau de a se feri de omul span si se simte vinovat pentru ca acepta ca spanul s ail insoteasca.Devenit sluga spanului dovedeste credinta fata de stapanul sau dup ace jura pe palos.Feciorul isi respecta cuvantul dat pentru ca in copilarie capatase o solida educatie din partea tatalui sau.Harap-Alb nu il tradeaza niciodata pe span desi un stapan tiran ca el ar fi meritat.
Probele la care este supus de span sunt menite s ail desprinda de greutatile vietii sis a il pregateasca pentru viitor cand va trebui sa-si intemeieze o familie sis a conduca o imparatie .In depasirea acestor probe ,Harap-Alb este umanizat,el se teme se plange de soarta, cere ajutorul celor in care are incredere.El da dovada de altruism atunci cand ajuta furnicile,albinele,fiind sigura ca binele se va intoarce cand se va afla in impas.
Harap-Alb are capacitatea de a-si face prieteni adevarati, credinciosi,care il ajuta in imprejurari dificile.Desi este inzestrat cu multe calitati,tristete si disperare,toate conducand la desavarsirea lui ca om.
Ca si personajele principale din basmele populare Harap-Alb poate fi considerat un model de conduita morala, un exemplu bun de urmat.




‘’Povestea lui Harap-Alb’’
de Ion Creanga


Basmul este o specie a genului epic de factura populara culta,in care sunt relatate intamplari fantastice ale unor personaje reprezentand fortele binelui si raului.Din infruntatrea lor ies intotdeauna invingatoare binele


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org