Referat - Pintea Viteazul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3648
Etichete
pintea, viteazul
Descarcari
990
Nota
7.8 / 10 - 5 voturi

Pintea viteazul – balada populara
„Pintea viteazul” este una din cele mai reprezentative balade populare românesti, alaturi de „Toma Alimos”, „Novac si corbul”, „Miorita”.
Balada este o specie a genului epic în versuri, reprezentând, alari de basm, capodopere ale folclorului nostru. Balada a fost valorificata si în literatura culta, de scriitori ca Vasile Alecsandri si George Cosbuc. Este o spicie literara complexa, de întindere destul de mare, care prezinta diferite teme, cele mai des întâlnite fiind temele istorice, vitejesti, haiducesti sau de catanie.
Titlul baladei este chiar numele eroului popular, celebrul haiduc Pintea Viteazul. Viata si faptele sale au fost transpuse de autorul anonim într-o creatie artistica, deoarece el reprezinta un model comportamental.
„Pintea viteazul” este o balada haiduceasca, în care sunt descrise evenimentele cele mai importante din viata eroului. Baladele haiducesti sunt numeroase pentru ca haiducul însemna aspiratie spre libertate si spre dreptate sociala a celor multi.
În prima parte a baladei, întâlnim o situatie conflictuala reprezentativa pentru acea perioada: Pintea cel voinic slujeste la un stapân haiduc, care îl face sa îndure multe suferinte. Caracterul deosebit al eroului se afirma în urma conflictului cu stabânul nedrept: el alege calea libertatii, adica a codrului. Din acest moment, Pintea devine un proscris social. Împreuna cu fratii sai de haiducie, lupta împotriva stapânului nedrept, facând bine celor sarmani.
Eroul este caracterizat în câteva versuri:
„De-un viteaz asa falos
Si la inima malos.
De-un viteaz asa de mare,
La sarmani de-ajutoare.”
Acest erou are puncte comune cu personajele din basmele populare: este vrajit, fermecat de mama sa si nu poate fi ucis decât într-un anume mod. Dezvaluind secretul tovarasilor sai de haiducie, va fi în cele din urma omorât miseleste de catre panduri. Calitatile deosebite ale lui Pintea se manifesta si prin vise vrevestitoare. Presimtând ca haiducii sunt în primejdie, el încearca sa îi salveze, dar îsi va pierde viata.
Spre deosebire de basme, în balade nu învinge întodeauna binele. Balada prezinta situatii mai aproape de realitate. Chiar daca Pintea este ucis, amintirea sa a ramas vie în sufletul poporului, prin intermediulul creatiei artistice.
Ca orice balada „Pintea viteazul” prezinta înfruntarea între doua sau mai multe personaje, de fapt înfruntarea între bine si rau. Primul conflict pune fata în fata pe Pintea si pe Stupu, dar cel de-al doilea conflict capata o amploare mai mare. Pintea se confrunta cu reprezentantii orânduirii sociale – pandurii. Acestia nu sunt însa individualizati, deoarece simbolizeaza fortele raului.
Forta spirituala a lui Pintea consta în aspitatia sa spre libertate, pe care o va plati însa cu viata. Un element specific baladei populare este acela de a propune modele comportamentale si exemple; de aceea temele baladelor sunt foarte vechi si sintetizeaza situatii specifice vietii poporului român.
Nevoia de libertate se manifesta fie la nivel individual, prin persoane exceptionale, ca Pintea, fie la nivel colectiv, prin opere artistice.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org