Referat - Plumb - simbolismul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
352
Etichete
plumb, simbolismul
Descarcari
209
Nota
0 / 10 - 0 voturi








Simbolismul este o miscare artistica si literara de la finele secolului XIX, care se opunea naturalismului si Parnasianismului, potrivit caruia valoarea fiecarui obiect si fenomen din lumea înconjuratoare poate fi exprimata si descifrata cu ajutorul simbolurilor; mod de exprimare, de manifestare propriu acestui curent. În literatura româna simbolismul patrunde prin poemele si textele teoretice ale lui Alexandru Macedonski. Alti reprezentanti sunt Stefan Petica, Ion Minulescu si mai ales George Bacovia, care foloseste poezia simbolista drept pretext, pentru a creea o poezie metafizica, cu nuante expresioniste sau existentialiste.
In cele doua catrene ale acestei poezii, sunt reunite motive si stari sufletesti specifice acestui poet: moartea, prabusirea, frigul, somnul, pustiul, singuratatea, apasarea.
Titlul poeziei are mai multe sensuri si anume : un sens concret (plumbul) sugereaza o serie de stari sufletesti abstracte.Plumbul are culoare cenusie si o greutate mare.   Cenusiul ar putea sugera plictisul, monotonia si uratul care caracterizeaza lumea bacoviana. Titlul reuneste astfel mai multe semnificatii: monotonia existentiala, apasarea sufleteasca, plictisul, caderea. Pasarea cu aripi de plumb din finalul poeziei, sugereaza prabusirea, imposibilitatea zborului, boala si moartea.
Din punct de vedere fonetic , se apeleaza la « p » si « b » , consoane explosive si exprima caderea cu zgomot ; « l» este o consoana vibranta , « m »consoana nazala , iar « u » este vocala grava .
Poezia « Plumb » ,scrisa de George Bacovia contine doua planuri : unul interPoezia « Plumb » ,scrisa de George Bacovia contine doua planuri : unul interior si unul exterior. Planul exterior consta in prezentarea cimitirului si a cavoului , iar cel interior prin prezentarea mortului ,a iubirii.
In cele doua catrene ale poeziei sunt utilizate cuvinte


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org