Referat - Rezumat De Veghe In Lanul De Secara De J

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
7846
Etichete
rezumat, veghe, lanul, secara
Descarcari
1455
Nota
5.5 / 10 - 2 voturi

De veghe în lanul de secara
de J. D. Salinger
( Rezumat )
Personajul principal este un adolescent , pe nume Holden Caulfield ce provine dintr-o familie bogata , cu doi frati si o sora : unul mai mare pe nume D.B. , scriitor la Hollywood , unul mai mic , Allie , care a murit de leucemie cu câtva timp în urma si o sora în clasa a 4-a pe nume Phoebe. Acesta povesteste de ultimele lui zile petrecute la scoala Pencey deoarece era corigent la trei obiecte din patru si acum înainte de vacanta de Craciun urma sa fie exmatriculat , nefiind pentru prima oara deoarece el a mai fost exmatriculat de la Whooton si Elkton Hills.
Povestea începe într-o sâmbata , cu patru zile înainte de plecarea acasa , la New York , pe când statea cocotat în vârful unui deal si urmarea un meci de fotbal la care trebuia sa se duca , dar nu s-a dus. Unul din motivele pentru care nu se dusese era ca trebuia sa-si ia ramas bun de la Domnul Spencer , profesorul lui de istorie , înainte de plecarea acasa . Dupa o discutie moralizatoare despre teza sa la istorie si despre faptul ca l-a lasat corigent , Holden se întoarce la Pencey ,în camera sa, unde vorbeste cu vecinul lui de camera pe nume Ackley si cu colegul sau de camera , Stradlater , de la care manânca si bataie în urma unei discutii despre o prietena de-a sa pe nume Jane Gallagher cu care acesta iesise în oras si de care Holden era îndragostit . Dupa acest incident hotaraste sa plece la New York unde sa petreaca câteva zile ca apoi sa se duca acasa si sa primeasca morala de la parinti pentru faptul ca a fost din nou exmatriculat . Acestia aveau sa afle despre Holden abia miercuri când aveau sa primeasca o scrisoare de la director .
Dupa ce ajunge la New York se cazeaza la un hotel amarât unde cunoaste trei fete pe seama carora se distreza aproape toata noaptea deoarece erau “proaste si urâte”.Apoi pleaca pentru a-si petrece seara la un cabaret si , neavând nimic de facut deorece era singur si deprimat , începe sa bea si sa fumeze pâna când se întâlneste cu o prietena de-a lui D.B..Voind sa scape de ea s-e întoarce la hotel cu o prostituata de pe urma careia manânca din nou bataie si ramâne fara o parte din bani.
A doua zi îsi da întâlnire cu o veche prietena pe nume Sally pe care o duce la o piesa de teatru în care jucau actorii ei preferati dar pe care Holden nu-i putea suferi .Apoi se duc la patinuar, unde , dupa ce patineaza , intra într-un bar si încearca sa o convinga sa mearga cu el într-o excursie ca sa scape de acea lume nenorocita si sa ramâna acolo pâna la batrânete , dar discutia nu se termina decât cu o cearta .
Iesind din patinuar , pleca sa manânce si îsi suna un fost coleg de la Whooton pentru a se întâlni deoarece nu avea cu ce sa-si umple timpul . Dupa ce au purtat câteva discutii acesta pleca iar personajul principal , ramas singur din nou , începe sa bea pâna se îmbata. Beat fiind , o suna pe Sally si dupa o scurta convorbire se duce la baie unde se baga cu capul în apa sperând sa se trezeasca din betie.
În clipa în care si-a revenit a plecat spre Cental Parck sperând ca va vedea ratele de pe lac si ca va putea raspunde la întrebare care îl framânta de ceva vreme ( Oare unde se duc ratele când vine iarna ? ) . Dar nu a gasit nici o rata si , asezându-se pe o banca , a început sa se gândeasca ca din cauza parului care-a înghetat va face pneumonie si va muri. Si se gândea la înmormântare sa si la toata lumea care va veni , bucurându-se însa ca va fi cu Allie .
Cum statea si reflecta la toate astea s-a hotarât sa se duca acasa ca sa-l mai vada Phoebe macar odata înainte sa moara deoarece i se facea mila amintindu-si cât de mult tinea la el . Se gândea însa cum sa intre în casa fara sa-l observe parintii . Când a ajuns acasa a avut noroc ca liftierul de noapte era nou si nu-l cunostea , asa ca , ajuns sus , s-a strecurat în casa cu mare grija , si a intrat în camera în care dormea Phoebe si , dupa câtva timp , a trezit-o.
Dupa ce s-au îmbratisat si dupa ce au discutat putin , sora lui si-a dat seama ca a fost dat afara si n-a mai vrut sa vorbeasca cu Holden pentru ca îsi facea griji ca iar o sa-l certe parintii . Dar au reluat discutiile putin mai târziu , însa nu pentru mult timp pentru ca au auzit usa de la intrare si si-au dat seama ca s-au întors parintii care nu erau acasa (fusesera la o petrecere) . Dupa trecerea pericorului Holden a împrumutat câtiva dolari de la Phoebe si a sters-o la Domnul Antolini , fostul lui profesor de engleza , unde si-a petrecut o parte din noapte pâna când s-a trezit cu mâna profesorului pe fruntea sa si s-a speriat într-un hal gândindu-se la cine stie ce pervers ar mai fi acesta încât a plecat fara sa mai zica nimic la gara unde îsi lasase bagajele si unde si-a petrecut restul noptii dormind pe o banca .
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org