Referat - Robotii De Pe Aurora REZUMAT

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3499
Etichete
robotii, aurora, rezumat
Descarcari
955
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Isaac Asimov
Rezumat
1.BALEY
Baley avea în grija 20 de roboti si medita asupra existentei sale în Oras.
Toti robotii lucrau , toti învatau cum sa suporte Exteriorul , iar Baley le stia numele tuturor. Robotii erau precum fiii lui Baley , care trebuia sa mentina echilibrul în Exterior nu avea voie sa transpire , etc.Bentley avea 19 ani si era fiul lui Baley de 45 de ani, iar Jessie era mama lui. Baley era un renumit detectiv.
Conducerea produse un robot pe care Baley , îl examina si pe care observa cât de “uman” poate fi, , fara se vrea Baley se gândi la R. Daneel Olivaw , un robot cu care fusese în 2 misiuni si care era atât de uman încât îi devenise lui Baley un prieten. Îi era dor de el.
Baley fu chemat în Oras , se duse împreuna cu R. Geronimo. Aici Baley se simtea ca acasa. Orasul avea peste 5000 km2.Reteaua de transport avea 8 niveluri si mii de pete de schimb.
Baley împreuna cu R. Geronimo ajunsera la Cartierul General al Politiei , unde Baley preda robotul si primi o chitanta.
Baley se întâlni cu comisarul Wilson Roth , care era un om dur caruia succesele lui Baley îi pareu o ofensa personala.
Baley fu însarcinat sa se duca pe Aurora sa rezolve un caz de roboticid.
2.DANEEL
Baley era pentru a treia oara pe o nava spatiala. Cei doi ani nu i-au sters din memorie primele 2 zboruri . Vor fi însa unele diferente . De data asta n-o sa-l mai sperie atât desfasurarea lucrurilor.
Îsi aminti cum a vazut pentru prima oara o cupola de planetariu . Nu-i lasa deloc senzatia ca s-ar afla în Exterior , nici o stare de neliniste , au urmat apoi cele 3 iesiri în aer liber . Atunci stelele vazute prin vizorul unei nave spatiale vor semana mai mult cu un planetariu. Pasajul era usor arcuit .
Baley privi în urma lui suparat. Câte alte constrângeri îi vor mai fi impuse si oricât de improbabila ar fi reusita sarcinilor lui.
3.GISKARD
Baley se rasuci si-i spuse lui Daneel ca începe sa se enerveze . Ei trebuie sa ramâna prizonieri acolo fiindca Aurorienii de pe acea nava se tem de ei ca de o sursa de infectie . Baley facu câtiva pasi repezi înspre un perete al camerei , dupa aceea înapoi la celalalt.
Giskard intra fara sa anunte...Baley începuse sa fie de acord cu asta . Giskard a adus cu el un mic aparat. Baley se astepta ca aparatul sa se lumineze si sa expuna în interior imaginea holografica a unui câmp stelar. Din când în când revenea la simulatorul astral si mai arunca o privire în spatiu. Aruncase o privire peste descrierea fizica a planetei. Aurora îi umplea acum câmpul vizual. Cerul ambelor planete constelatiile erau aceleasi. Aurora se învârtea înot. Tot ce vedea înaintea ochilor erau nori albi , dar nu prea albi, aproape albi. Baley respira de parca tocmai ar fi taiat panglica de la sfîrsitul unei curse lungi.
Baley simtea deja cum a obosit. Stia ca trebuie sa se multumeasca doar cu amintirea. Asculta zgomotele specifice aterizarii.
Lui Baley îi placea sa creada ca nu e un las, dar se afla pe o planeta straina , fara sa poata deosebi prietenii de dusmani.
4.FASTOLFE
Dr. Han Fastolfe astepta într-adevar si zâmbea. Era înalt si subtire , avea parul castaniu deschis , dar nu prea bogat si mai avea urechi mari. Fastolfe tinea sa fie placut la prima vedere . Baley intra repede si usor , iar dupa el intra si Daneel. Au cautat Exteriorul , dar nu era nicaieri . Abia se simtea o usoara acceleratie si o senzatie vaga , aproape imperceptibila de miscare .
Baley nu lua contact cu exteriorul nici la celalalt capat al calatoriei. Nu au ajuns la nivelul de pe Solaria de zece mii de roboti la o fiinta umana.
Casa e mare si îi serveste atât drept birou cât si ca atelier. Camera din care iesi Baley era penru musafiri . În ea se aflau cateva scaune un scrin cu sertare , ceva care aducea cu un pian.Pe cei doi pereti lungi erau mozaicuri în culori pastelate . Pe una din mese erau aranjate farfurii , pahare si tot felul de cutite. Baley astepta ca Fastolfe sa faca prima miscare.
Fatolfe a ridicat o furculita , iar Baley la fel. Dupa standardele Aurorei este înca destul de tânar. Terminasera de mâncat dar nici unul nu se scula de la masa.
O clipa Fastolfe privi la Baley usor suprins , iar apoi într-un acces de furie brusc si puternic fata-i se înrosi si-i se strâmba .Iar Baley din calea afara de surprins abia reusi sa se traga înapoi în scaun.
5. DANEEL SI GISKARD
Daca Fastolfe actionase repede Daneel actionase si mai repede .Baley observa uimit ca Giskard nu era departe de Fastolfe . Daneel care pusese recipientul pentru mirodenii pe una din mesele goale mai îndepartate Baley se încrunata furios.Nu simtea nici o nevoie imediata , dar nu stia ce-l astepta în Exterior. Baley atinse usa cu dosul mâinii si aceasta se deschise imediat. Când usa se închise , camera se întuneca deoarece nu avea nici...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org