Referat - Roman de tip balzacian

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
383
Etichete
roman, tip, balzacian
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi

George Calinescu, “Enigma Otiliei”
Roman de tip balzacian


George Calinescu (1899 – 1965), om de mare eruditie, personalitate plurivalenta, se manifesta deplin in diverse domenii ale culture si literaturii noastre: critic si istoric literar, eseist si esthetician, prozator si poet, dramaturg si publicist. Mentionam cateva titluri prin care putem ilustra paleta larga a manifestarilor literare calinesciene:
Principii de estetica;
Viata lui Mihai Eminescu;
Opera lui Mihai Eminescu;
Viata lui Ion Creanga;
Ion Greanga (viata si opera);
Estetica basmului;
Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent;
Istoria literaturii romane compendiu;
Cronica optimistului (vol. de publicistica);
Teatru;
Lauda lucrurilor, poezii;
Insemanari de calatorie;
romanele: „Cartea Nuntii”; „Enigma Otiliei”; „Scrinul Negru”; „Bietul Ioanide”.

Eseul „Clasicism, romantism, baroc” e o expunere clara, punctuala, despre arta in general si literatura ca arta a cuvantului, in care autorul defineste si caracterizeaza aceste curente literare, stabilind totodata si interferentele lor.
„Enigma Otiliei” (1938) (al doilea roman dupa „Cartea Nuntii”) constituie o materializare a teoriei balzaciene despre menirea neamului de a oferi o fresca obiectiva a societatii in care traieste autorul, dar si o ilustrare a conceptiei sale despre curentele literare – clasicism, romantism, realism („Nu exista in realitate un fenomen artistic pur clasic ori romantic... Clasicism, Romantism sunt doua tipuri ideale inexistente in stare genuina, reprabile numai la analiza in retorta”). George Calinescu e autorul e autorul primelor romane citadine, de tip clasic, iar prin „Enigma Otiliei” el aduce o viziune originala, moderna.
Tema romanului e viata burgheziei bucurestene de la inceputul sec. al XX – lea, societate aflata sub puterea distrugatoare a banului („Zeul la care se inchina toti e ”).
Intreaga actiune e concentrata in jurul averii lui Costace Giurgiuveanu, un batran avar, si sunt implicate multe personaje i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org