Referat - Roman modern de tip subiectiv

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
roman, modern, tip, subiectiv
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Roman modern de tip subiectiv

Tendinta spre forme noi de exprimare artistica duce catre modernism. În literatura româna, Eugen Lovinescu , în 1919, initieaza modernismul, a carui doctrina porneste de la ideea ca exista „ un spirit al veacului”, care impune procesul de sincronizare a literaturii române cu literatura europeana, cunoscut si ca „principiul sincronismului”, recomandând scriitorilor trecerea de la tema rurala, la tema urbana, de la personajele taranesti la intelectuale,
Plasat în spatiul modernismului Camil Petrescu ( 1894-1957) este un transformator al „realitatii”, al „adevarului”. Permanenta lupta între realitatea exterioara si cea interioara creeaza un conflict nemarginit, care aseaza în prim-plan personajul-narator, ca dezvaluie cititorului starile interioare generate de iubire sau razboi, de real si ireal. Intrelectualui este cel care resimte cel mai puternic presiunea evenimentelor exterioare. Se poate considera ca, din acest punct de vedere exista doua tipuri de intelectuali: unii activi în fata evenimentelor sociale si intorice si altii pasivi, neparticipanti la aceste evenimentre, dar afectati indirect de ele. Inspirandu-se din mediul citadin si va crea eroul intelectual lucid, analitic si introspectiv.
Prin cele doua romane ale sale, Ultima noapte de dragoste si întâia noapte de razboi, la fel si Patul lui Procust, ca si prin estetica privitoare la aceasta specie, Camil Petrescu a înnoit romanul românesc interbelic prin sincronizare cu literatura universala.
Ultima noapte de dragoste si întâia noapte de razboi este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici: unicitatea perspectivei narative, timpul prezent si subiectiv, fluxul constiintei, memoria afectiva, naratiunea la persoana I, luciditatea autoanalizei, anticalofilismul,cu focalizare exclusiv interna, dar si autenticitate definitiva ca indentificarea actului de creatie cu realitatea vietii, cu experienta nepervertita, cu trairea febrila.
Naratiunea la persoana I


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org