Referat - ROMANUL DE TIP BALZACIAN

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1428
Etichete
romanul, tip, balzacian
Descarcari
504
Nota
9 / 10 - 1 vot

ROMANUL DE TIP BALZACIAN
R balzacian este în esenta un roman doric care releva un anume tip de valorificare a formulei realiste. Altfel spus, balzacianismul sau balzacianism realist cunoscut si sub numele de realism critic are 2 valente estetice: romantica si dorica, fapt ce a dat nastere unui fenomen literar complex care a avut drept model romanul lui Honore de Balzac. Cu alte cuvinte balzacianismul = epoca în care individul burghez, rapace si însetat de avere vrea sa parvina cu o exuberanta explozie de energie, violenta si individualism. Apar in imaginarul romanesc intrigi tenebroase, conflicte violente, pasiuni atroce dezlantuite în jurul zeului epocii – banul.
Într-o epoca în care în literatura romana se remarca romanul ionic de analiza psihologica, subiectiv, feminin. G Calinescu pare a opta pt formula balzaciana. Astfel Constantinescu remarca ca romancierul apeleaza la formula balzaciana a faptelor comune, fixând niste cadre sociale bine precizate, o fresca din viata burgheziei bucurestene; Crohmalniceanu aseaza romanul “Enigma Otiliei” sub semnul reconstituirii balzaciene si clasificarii caracterologice.
Aceste note definitirii sunt evidente si în r EO care este un roman doric, realist balzacian, obiectiv.
- semnificatia titlului
- geneza romanului
- structura operei si compozitia. Perspectiva narativa :
Evenimentele sunt relatate din perspectiva unui narator omni s/p, heterodiegetic, perspectiva din afara, focalizare neutra, viziune auctoriala. Perspectiva naratorului este completata de cea a personajului martor – Felix – prin intermediul caruia sunt introduse în scena celelalte personaje.
1) Tema romanului – nomenclatorul tematic este reprezentativ pt r balzacian.
2) Alt element specific este incipitul data – fixarea atenta a conotopului si a personajului; incipitul este simetric cu desinitul / epilogul r pt ca opera debuteaza si se încheie prin tehnica circularitatii epice cu imaginea lui Felix Sima care dupa întâlnirea cu Pascalopol si dupa contemplarea fotografiei Otiliei revine pe str Antim rememorând cuvintele lui mos Costache “aici nu sta nimeni”. În plus desinitul nu coincide cu deznodamântul, pt ca dez = moartea lui mos Costache, determinând plecarea Otiliei si despartirea celor 2 tineri.
3) Un alt element specific balzacian este conflictul – istoria mostenirii lui mos Costache si generat de acumularea de tensiuni între familiile Tulea si Giurgiuveanu, pe fondul agravarii bolii lui mos Costache.
4) Intentia de reconstituire a unei epoci si a unui mediu social : începutul sec20, mediul citadin bucurestean.
5) Punerea în comun a caracterelor cu mediul social în care traiesc.
6) Folosirea spatiului ca mijloc de caracterizare a personajelor (!descrierea unei case!)
7) Formule narative de aspect balzacian: expozitiunea cu fixarea exacta a cronotopului(data) si personajul martor Felix care rezolva de la început problema instalarii cititorului într-un mediu fictiv strain.
8) Tehnica circularitatii epice
9) Încercarea de a descoperii scheme tipologice universale – tipologia personajelor (!exemplu Giurgiveanu!).
Este însa evident faptul ca desi pare a fi scris în registrul canonic balzacian, la o lectura eficienta, EO este o scriere polemica la adresa balzacianismului. Aceasta idee este sustinuta de critica literara prin opiniile lui N.Manolescu “Arca lui Noe”, Nicolae Balota “De la Ion la Ioanide” si Ion Negoitescu “În istoria literaturii române moderne”. Ei dezbat elemente polemice ale romanului, dupa cum urmeaza.
Subscriem evident opiniile lui N.Manolescu potrivit careia la G.Cal “este un balzacianism fara Balzac”. Romanul descopera polemic o formula ce nu mai saisface orizontul de aseptare al cititorului. Argumentele ar putea fi ca “Balzac are vocatia de a creea viata în timp. G.Cal oare pe aceea de a o comenta”.
Manolescu si Negoitescu identifica în EO un r comic. O jucarie perfecta de un epic “prea pur, prea tehnic si fara alta motivatie decât gravitatea si estetica prea evidenta.
Personajele nu sunt doar tipuri realist balzaciene, ci,ca intr-o comedie a automatismelor, par a fi lipsite de moralitate, schematice, vidate de continut sufletesc asemeni eroilor lui Caragiale care traiesc doar prin cuvânt. Ca în comediile caragialiene nici un personaj nu evolueaza, iar evolutia se resimte numai la nivel actorial, caci daca personajul nu se schimba dau impresia unor “papusi mecanice al caror arc a fost întors pâna la capat”.
Astfel spus unitatea in r EO permite raportarea la “commedia dell arte”.
Nicolae Balota considera ca personajul r reprezinta o fauna romanesca ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org