Referat - Romeo si Julieta - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
607
Etichete
romeo, julieta, analiza
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Romeo si Julieta - analiza
Bogatii Capuleti si Montague erau cele mai de seama familii din Verona. Intre aceste familii dainuia însa o veche vrajba, care atinsese asemenea culmi si era pâna-ntr-atâta de înversunata, încât se întindea asupra celor mai departate rubedenii, asupra însotitorilor, slujitorilor si sprijinitorilor ambelor parti. Asa de departe mergea aceasta dusmanie, ca un slujitor de-al casei Montague nu putea da peste vreun slujitor al casei Capuletilor, nici vreun slujitor al Capu-letilor sa se nimereasca în calea unui slujitor al familiei Montague, fara ca între ei sa nu aiba loc un schimb de cuvinte grele. Câteodata se ajungea si la varsare de sânge, iar adesea, unor asemenea întâlniri întâmplatoare le urmau încaierari, care tulburau fericita tihna ce domnea pe strazile Veronei.
Batrânul nobil Capulet dadu o mare petrecere, la care fura poftite multe doamne frumoase si multi oaspeti nobili. Toate frumusetile admirate ale Veronei erau de fata. Si oricine era bine venit, numai sa nu fi fost din neamul Montague. La aceasta serbare a Capuletilor se afla si Rosalina, iubita lui Romeo - fiul batrânului nobil Montague. Si cu toate ca era primejdios pentru un Montague sa fie vazut în adunarea aceea, totusi Benvolio - un prieten de-al lui Romeo -îl convinse pe tânarul gentilom sa se duca la aceasta petrecere, sub ocrotirea unei masti, ca sa o poata vedea pe Rosalina lui si, punând-o alaturi de câteva din frumusetile de seama ale Veronei, sa înceapa a-si da seama (cum spunea dânsul) „ca lebada lui este doar o cioara".
Romeo nu prea avea încredere în cuvintele lui Benvolio; totusi, de dragul Rosalinei, se hotarî sa se duca. Caci Romeo era un îndragostit sincer si patimas, în stare sa-si piarda somnul din pricina iubirii si sa fuga de lume ca sa fie singur, cu gândul numai la Rosalina, care-1 dispretuia si nu-i rasplatea dragostea nici cu cel mai umil semn de bunavointa. Benvolio dorea sa-si vindece prietenul de aceasta dragoste, aratându-i sumedenia de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org