Referat - Rosu Si Negru -- Rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2187
Etichete
rosu, negru, rezumat
Descarcari
863
Nota
5 / 10 - 2 voturi


Rosu si negru Stendhal
Volumul I - Fisa de lectura
Verrieres este un mic oras frantuzesc situat in munti . Primarul acestuia , instaritul domn de Renal , locuieste impreuna cu sotia sa si cei trei copii ai sai intr-o minunata casa imprejmuita de gradini . Dorind sa iasa in evidenta si sa fie mai presus de cincurentul sau , Valenod , domnul de Renl se hotaraste sa angajeze un perceptor pentru copii . Il alege pe Julien , fiul unui tzaran . "E un tanar teolog , sau asa ceva , bun latinist , si copiii au sa faca progrese cu el ; are o fire energica , asa spune preotul ." Julien , un baiat de nouasprezece ani , admirator lui Napoleon Bonaparte , este pe placul stapanei lui . "In salon , oricat de umila i-ar fi fost tinuta , ea ii gasea o mare superioritate intelectuala fata de toti ce veneau in casa ." La inceput ii este greu in noua locuinta , se acomodeaza cu dificultate , nu-i iubeste pe copii , este invidiat de servitori si simte o profunda repulsie fata de cei bogati . Cand afla ca Elisa , camerista , este indragostita de el , respinge imediat ideea casatoriei . "El ii marturisi preotului , cu multa sovaiala in glas , ca din pricini pe care nu le putea spune , ca sa nu dauneze altcuiva , respinsese de la inceput casatoria planuita .
Doamna de Renal este curinsa de fericire la aflarea vestii . "Ea ceru sa-i repete de mai multe ori ca Julien refuzase de-a binelea si ca refuzul lui nu-i ingaduia sa revina la o hotarare mai inteleapta ." Totusi , fericirea asta o determina sa stea pe ganduri. "<< Nu cumva sunt indragostita de Julien ? >> se intreba ea in sfarsit ."
Venind primavara , familia de Renal se muta la resedinta de vara din Vergy . Incetul cu incetul intre Julien si doamna de Renal se infiripa o aventura de dragoste . Singura care isi da seama de ceva este doamna de Derville , o prietena de-a casei . Pentru doamna de Renal , sentimentele de iubire sunt ceva cu totul nou . "Sa fiu oare indragostita ? Eu , femeie maritata , sa fiu indragostita ? Dar pentru sotul meu n-am simtit niciodata nebunia asta intunecata care ma face sa nu-mi pot dezlipi gandul de la Julien ." Totusi dupa scurt timp incepe sa o chinuie ideea pacatului . "Cand se temea ca nu-i iubita , cand o tortura ideea infioratoare a pacatului , ca si cum a doua zi avea sa fie legata de stalpul infamiei , in piata publica din Verrieres , cu o tablita explicand lumii adulterul savarsit ."
Julien isi lua un concediu de trei zile pentru a-l vizita pe prietenul sau Foque . Acesta ii propune sa faca negot impreuna , Julien insa rezfuza oferta . Intors la Vergy , isi continua periculoasa escapada cu stapana casei . Intr-una din nopti se furiseaza la iubita sa in camera . Aceasta se simte vinovata de ceea ce face si totusi nu se poate opri . "Si , chiar cand nu mai avu ce sa-i refuze , ea il impingea departe de ea, cu sincera indignare , si apoi i se arunca in brate ."
Cand in toamna trecu regele prin Verriers , ea reuseste sa-l numeasca pe Julien in garda de onoare , daruindu-i un costum nou . Concetatenii sunt indignati de aceasta fapta . "Cum , pentru ca lucratorul asta marunt , deghizat in popa , era perceptorul tancilor lui , primarul avea indrazneala sa-l numeasca in garda de onoare , spre paguba domnilor cutare si cutare , fabricanti cu dare de mana ?" In aceiasi zi , tanarul il cunoaste pe episcopul de Agde , un barbat cu doar sapte sau opt ani mai in varsta ca el .
Elisa observand ca se petrece ceva intre stapana casei si Julien , se duce la domnul de Valenod si-i destainuie totul . Acesta nu asteapta mult si trimite o scrisoare anonima domnului de Renal , in care povesteste la randul lui cele aflate . Cei doi amanti , banuind primejdia , uneltesc un plan pentru a iesi din impas , plan care le reuseste . Julien este nevoit sa plece pentru un timp la Verrieres , unde isi petreece timpul printre plictisitorii bogatasi ai orasului . "Ce adunatura ! isi spuse Julien , chiar daca mi-ar da jumatate din tot ce fura , tot n-as vrea sa traiesc laolalta cu ei . Intr-o buna zi m-as da de gol ; n-as fi in stare sa-mi stpanesc dispretul pe care mi-l inspira ." Intre timp doamna de Renal reusi sa-l convinga cu desavarsire pe sotul ei ca este nevinovata in toata intamplarea . Planul insa trebuie dus la sfarsit . "Dar nu mai era femeia nepriceputa si sfioasa de acum un an ; patima ei fata si remuscarile ii luminasera mintea ." Asadar , hotaraste sa se desparta de Julien pentru o vreme , trimitand-ul la un seminar la Besancon . Scrisoarea de recomandare i-o face parintele Chelan , prietenul tanarului si om de seama in ochii parintelui Pirard , directorul seminarului . Julien nu-si face prieteni...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org