Referat - Sarbatorile de Craciun

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1440
Etichete
sarbatorile, craciun
Descarcari
346
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Sarbatorile de Craciun
Pentru noi toti, iarna nu este numai anotimpul zapezii si al frigului, ci si acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini si obiceiuri legate de sarbatorirea Nasterii Domnului.

Datini si superstitii in noaptea de Craciun

se spune ca de Ajun trebuie sa postesti pentru ca Maica Domnului care, în acea zi, fiind suparata nu a mâncat nimic;
nu se manânca nici peste pentru ca are sânge si Fecioara Maria era plina de sânge în acea zi;
norocul îl poti pierde daca împrumuti ceva din casa în noaptea de Ajun;
semnificatia sacrificiului porcului îl putem afla numai întorcându-ne în timp cand acest animal era considerat o întruchipare a spiritului grâului si a vegetatiei în general;
nu trebuie sa lasi pe cineva sa-ti închida usa de Craciun deoarece s-ar putea sa aiba mâna rea si ar putea sa-ti alunge norocul din casa.

Craciunul,bucuria copiilor

Ciclul sarbatorilor cuprins între 6 decembrie si 7 ianuarie este legat de cel mai bogat repertoriu de obiceiuri care se focuseaza în jurul celor doi mosi: Ajun si Craciun.
Venirea Craciunului reprezinta unul din cele mai asteptate momente ale anului. El reprezinta motiv de bucurie pentru întreaga familie,prilej prin care toti cei dragi se aduna în jurul bradului de Craciun, ciocnesc un pahar de vin în cinstea Nasterii Domnului si asculta urarile colindatorilor.
Pe meleagurile românesti acestea sunt foarte bine conservate mai ales în lumea satului unde nelipsit la acest ceas de sarbatoare este colindul, umblatul cu capra, Steaua sau Plugusorul.
În mitologia româneasca legenda pastorului Craciun a fuzionat cu mitul Nasterii Domnului. Se povesteste ca fara acordul sotului Craciuneasa primeste în gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost un grajd.
Despre acest lucru afla în curând sotul acesteia Craciun, un om vestit în tinut pentru rautatea sa. Drept rasplata acesta taie mâinile sotiei sale dar ele sunt lipite la loc de Sfânta Fecioara. Minunea îl converteste pe Craciun la crestinism.
De


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org