Referat - SOBIESKI SI ROMANII

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4209
Etichete
sobieski, romanii
Descarcari
715
Nota
9.5 / 10 - 4 voturi


SOBIESKI SI ROMANII
-argumentare-
“Sobieski si romanii” este o nuvela deoarece nuvela este o creatie ce apartine genului epic,in proza,cu o actiune mai dezvoltata decat a schitei,cuprinzand o succesiune de episoade unite intr-o actiune complicata progresiv la care participa un numar mare de personaje.
In comparatie cu schita care are o actiune lineara,actiunea din “Sobiesk si romanii”se desfasoara pe un plan dezvoltat(“pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu”,”in cetate “,”in curtea cetatii”).Mai este o nuvela si seoarece cuprinde o succesiune de episoade ceea ce aflam si din definitia nuvelei.
Expozitiune:descrierea armatei”pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu”
Intriga:discutia dintre Sobieski,Pototki si Iablonovski despre cucerirea ce-
Tatii si razbunarea pe Cantemir.
Desfasurarea actiunii:in cele 4 zile cat a tinut lupta plaiesii isi aparau tara cu darzenie chiar daca pierdeau multi soldati.
Punctul culminant:Sobieski porunceste spanzurarea plaiesilor care n-au nici o vina ca si-au aparat tara cu pretul vietii.
Deznodamantul:la cererile lui Iablonovski.Sobieski ii lasa slobozi pe plaiesi si le da cate 50 de sloti la fiecare.
Daca in schita personajele sunt putine si nu se fac incursiuni in trecutul fiecaruia si pornind de la definitia nuvelei “Sobieski si romanii” este o nuvela si deoarece are multe personaje(Sobieski,Pototki,Iablonovski,oastea polona,plaiesii si batranul plaies), iarele sunt prezentate in situatii diferite comportandu-se diferit.De exemplu Sobieski a fost la inceput orgolios,vrand sa invinga cu orice pret oastea plaiesilor, dupa care devine furios
La vederea celor 9 plaiesi care au iesit din cetate,iar la sfarsit trebuie sa recunoasca intelep-
Ciunea hatmanului sau Iablonovski.
“Sobieski si romanii” este o nuvela deoarece timpul si locul sunt bine precizate:septembrie 1686,pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu,iar actiunea este de lunga durata(aproximativ 5 zile),contrar actiunii din schita care se desfasoara pe durata a
cateva ore.
Pornind de la definitia nuvelei si argumentand fiecare trasatura in parte,
Observam ca “Sobieski si romanii” este o nuvela.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org