Referat - Subiectul 1 BAC

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1544
Etichete
subiectul, bac
Descarcari
515
Nota
1 / 10 - 1 vot

SUBIECTUL 1
Exprimati opinia despre valoarea estetica a unei scrieri în proza de Ion Creanga, prin dezvoltarea a 2 argumente privind structura textului narativ si|sau limbajul prozei narative
Amintirile din copilarie de Ion Creanga explica acum, la peste 100 de ani de aparitie perenitatea operei. Asa cum spunea George Calinescu cartea este un roman al copilariei copilului universal;a fost considerat un roman de formare, un bildungs-roman opera presupune un raport dintre real si imaginar sau cum se construieste spatiul imaginar al operei, am putea releva corelatia dintre real si mitic, dintre mitic si fabulos , chiar fantastic compozitional exista 4 parti structurate în 2 planuri pe de-o parte este urmarit procesul de formare a lui Nica precum si evolutia lui spirituala în contextul mediilor sociale care le strabate(capitolul1 si 3);în planul al doilea se constituie obiectiv universul vietii taranesti scriitorul urmarind celula familiei,biserica,scoala întreaga atmosfera patriarhala a satului.
Ioan Holban discuta tema Amintirilor si concluzioneaza ca ea reprezinta ritmurile eului narator si ale eului erou. Mai exact discursul autobiografic presupune identitate autor-narator-erou.Mai simplu spus , Creanga îsi povesteste viata punând accent pe istoria în care evolueaza pentru a se forma ca individ, ca personalitate. Si istoria este a satului Humulesti ,a satelor din jur ,a oamenilor din sat si acelor din privelistea lumii. Se poate vorbi astfel de o simetrie interna generata de celebra fraza Nu stiu altii cum sunt, dar eu, când ma gândesc la locul nasterii mele…
;asadarnu mai întâi altii(care trebuie aflati,numiti),nu altele(ce trebuie precizate si descrise),ci eu ,eul –personaj, pe care-l creeaza ,care-l creeaza (îl gândeste),eul-narator eul personaj tinde parca sa se înalte ,el este o proiectie a rostirii naratorului rostirea este orala si apartine atât eului narator cât si eului personaj.
Limbajul reprezinta în imagini viata satului, alternarea vocii eului narator în prima parte si-n parte a treia cu vocea eului narator si personaj din partea a doua si a patra releva viziunea fascinanta a muncii ca forma de existenta transcrisa afectiv si oral. Astfel bunicul David îngrunjeste frumos si petrece câte o pereche de ata neagra din piele de cal prin cele nojite.Humulestenii merg la Târgul Frumos la Focsani si la Bacau si vând sumane ,itari, camasoaie si stergare de borangic. Târgul implica o terminologie monetara:bani,lei ,sorcoveti,icusari si irmilici.Mestesugurile sunt surprinse în ritmica desfasurarii lor cazmale, taraboante, carute,covati, drugi, fus, ciur( enumeratie de unelte).
Mos Vasile Tandura vine cu o întreaga terminologie medicala (otet de leustean, hostine cu sau si fierbicioare) o întreaga arta culinara ne trimit la foame din HARAP-ALB .
Costite de porc afumate ,chiste si buft umplut trandafir usturoiet, slanina de cea subtire ,facute de casa .taiete la un loc ,fripte- tigaie cu mamaliguta calda se duc unse pe gât.
Copii mânca covrigii roscovele si mere domnesti. Valoarea documentara a operei relevata prin graiul moldovenesc coloreaza timpul si locul prin cântecele si jocurile de sarbatori: doina,corabeasca, mariuta, horodinca, alivencile, tiitura, ca la usa cortului. O caracteristica a Amintirilor este evocarea lirica, dar si miscarea dramatica. Scriitorul realizeaza scenic întreaga miscare a discursului narativ prin: umor, comic de situatie ,comic de caracter si de limbaj.
S-a spus ca opera lui Creanga este un imens hohot de râs. Scriitorul râde de slabiciunile firii omenesti. Dialogul presupune prezenta dativului epic( bine mi te-am captusit).Stratul dialogat abunda în exclamatii si interogatii subliniind starii afective. Folosirea diminutivelor genereaza ironie si satira culminând cu proverbe si zicatori(harnicut,trebusoara).Proverbele si zicerile sunt introduse prin formula vorba ceea sau vorba cântecului(ce ti-e scris, în frunte ti-e pus; tot patitu-i priceput).Am putea adauga urarile,apelativele,imprecatiile(doamne, cumnatica, hai!;mânca-v-ar ciuma sa va manânce).Structura frazei, dominata de coordonare, prezentul istoric sau dramatic, viitorul popular reveleaza caracterul popular al limbii, sustinut si de vocabularul ce apartine îndeosebi graiului moldovenesc, dar si tuturor graiurilor românesti, deci limbii întregului nostru popor: bazaconie, carpanos,dihanie,gligani,matrasi, potaie, sparli, zarghit (Iorgu Iordan).Atât Amintirile cât si Povestirile stau sub egida aceluiasi limbaj popular cu nuanta rurala, în timp ce temele sunt de sorginte folclorica, cu circulatie în literatura româna si în literatura universala..
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org