Referat - Suflete Tari

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2281
Etichete
suflete, tari
Descarcari
794
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Suflete tari
de Camil Petrescu
Andrei Pietraru(30ani)-înalt,delicat,fata palida,ochi verzi-albastri, patrunzatori,framîntat de o viata interna.
Matei Boiu Dorcani(70ani)-palid,traind parca într-o alta lume, obosit,parca suferind.
Culai Darie-costum de silvicultor,coleg de liceu cu Andrei
Serban Saru Sinesti
Printul Bazil-elegant,blazat
Ioana(29 ani)-înalta,fata alba,eleganta,miscari feminine, pierduta.
Elena-statura mijlocie,ofilita,cam fara vîrsta
Maria Saru Sinesti
Deciu-ziarist la “Seara” si “Lumea ilustrata”
ACTUL 1
Actiunea se petrece în casa lui Matei-Boiu Dorcani,in toamna lui 1913,o cladire veche,cu ziduri groase,cu o biblioteca imensa,o casa simpla,dar cu iz batrînesc.Andrei cerceteaza cu atentie un model vechi de revolver,apoi cade pe gînduri.Bazil si Matei vorbesc,primul îi povesteste ca Andrei l-a provocat la duel. Ioana intervine marturisindu-le ca-l iubeste pe Andrei,dar el o iubeste pe nepoata lui S.Sinesti.Printul îi atrage atentia lui Matei ca-si va da fata dupa un taran,dar acesta îi raspunde ca îl intereseaza mai mult valoarea,curajul moral,decît ca n-are o diploma(pt. ca nu si-a terminat facultatea). Andrei discuta cu S.S despre fosta logodnica (d-soara Marculescu). S.S. îi reproseaza ca a rupt logodna,desi ar fi avut un viitor stralucit,pt. a fi bibliotecar la M.B.D. Apare Deciu(reporter la “Seara” si “Lumea ilustrata”) si o cauta pe d-soara Boiu,dar le citeste si celor doi portretul pe care i l-a facut:30 ani,se plimba la sosea,avere considerabila,pasiune pt. arta bizantina,pt. lit. fr. Stendhal.Ziaristul îi marturiseste lui S.S. ca articolul a fost doar un pretext pt. a putea sta de vorba cu el si pt. ai propune sa faca parte din noul guvern,S.S refuza,apare si Maria S. care e suparata,înspaimîntata cînd îl vede acolo pe sotul ei.Acesta îi marturiseste ca a venit sa-i aduca flori de la expozitie Ioanei.Apare Ioana cu un tablou al matusii ei.S.S. o întreaba cine era ea de fapt,Ioana scoate mîndra o provila si citeste povestea Suzanei B. care s-a casatorit cu un haiduc pt a-l scapa de la moarte.Maria observa ca seamana cu ea,are aceeasi expresie a ochilor ,apoi vorbesc despre Andrei,Maria o acuza ca se poarta prea urat cu el.Un moment Andrei a ramas singur necajindu-se din cauza stîngaciilor lui.Apare Culai Darie, îmbracat în costum de silvicultor si Andrei i-o prezinta pe Ioana. Culai vine sa-l ia la tara,ademenindu-l cu vorbe despre aer curat,mîncare buna.Andrei îl refuza,îi marturiseste ca e legat de d-soara si de casa ei,Darie îi reproseaza ca prea s-a infundat in acea casa.Apare Elena care vine sa-l întrebe de duel,încercînd sa-l faca sa renunte.Andrei spune ca nu mai poate.Elena îi marturiseste lui Culai ca l-a mintit pe Andrei ca d-soara B. îi acorda atentie.
Apare M.B. care-i spune lui Andrei ca a vorbit pt. ai gasi o catedra.L-ar trimite cu bursa la Dresde,dar Andrei refuza.Boiu ramîne singur si apare M.S. care-I reproseaza ca la primit pe sotul ei care o ameninta ca-i ia copiii(Maria e ruda cu Boiu),vorbesc despre Ioana.Apare Ioana care-i spune tatalui ei de duel.Acesta nu stia nimic.vine si printul si vrea sa vorbeasca cu Ioana.Aceasta îi raspunde politicos,dar cu raceala ,o invita la bal,dar ea refuza ,vorbesc de duel.Ioana încearca sa-l faca sa-si dea seama ca nu are cu cine sa se bata,îl roaga sa-si ceara scuze in fata lui Andrei.Andrei le accepta spunînd ca nici el nu l-a recunoscut aseara.Lucrurile se rezolva.Printul îi spune ca pleaca la Paris,ea îi marturiseste ca nu i-a placut nici ei acolo,desi chiar fusese logodita.O enervau luxul si arta prost facuta.
Culai încearca sa-l convinga înca o data sa plece,spunîndu-i ca nu merita sa se sinucida pt ea.Andrei refuza si-i promite ca-i va saruta mîna la ea în iatac în acea seara,dar în acest timp îi marturiseste ca vrea sa se sinucida cu revolverul.Culai îl face nebun.
ACTUL 2
În iatacul jupînitei,deasupra bibliotecii,obiecte scumpe(carti,tablouri),Elena îl vede pe Andrei în camera la Ioana, îl cearta pt ca nu are nimeni voie acolo.El îi spune ca vrea sa-i vorbeasca si o roaga sa îl cheme cînd Ioana va fi singura.
Ioana si tatal ei au venit de la teatru(opera) si îsi continua discutia la un ceai;se inteleg foarte bine,el o rasfata si îi marturiseste ca printul i-a cerut mîna.Ioana nu e de acord,tatal o rasfata facînd-o Suzana Boiu.Ioana se retrage,Andrei merge la ea, e timid,pierdut,ea îi raspunde rece,intrebîndu-l ce cauta la ea.El vrea sa-i spuna ceva:ca nu mai poate dormi,lucra,ca o iubeste,îi face declaratii de dragoste,îi spune cît de singur e fara ea,dar ea îi reproseaza ca glumeste:” Ei bine,d-le, cu zabaricale de acestea vrei sa ma cuceresti d-ta pe mine?”
(anterior:…nu am recunoscut decît cîteva pasaje de teatru prost,d...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org