Referat - Tema cuplului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
506
Etichete
tema, cuplului
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tema cuplului

Cu scopul de a obtine o abordare cât mai potrivita a eseului ce vizeaza imaginea cuplului, este important sa pornim de la întrebari precum: „Ce este cuplul ?” sau „Care este rolul cau pentru individ si societate ?”. Urmarind explicatia oferita de DEX, observam ca termenul „cuplu”, ce provine din frantuzescul „couple”, desemneaza perecheat formata din doua persoane de sex opus, aflate într-o anumita legatura. Daca ne întoarcem privirea spre tecut, remarcam faptul ca lumea veche acorda cuplului un statut aparte, deoarece desemna punctul de plecare în vederea întemeierii unei familii prin casatorie.
Daca, în trecut, casatoria reprezenta un lucru sfânt, bazat pe primatul puritatii si al iubirii, odata cu trecerea timpului, evolutia relatiilor din cadrul unui cuplu cunoaste o continua degradare. Treptat, averea este elementul principal în jurul caruia graviteaza formarea unui cuplu. Astfel, întemeierea unui cuplu a devenit un mijloc de obtinere a unui statut atât economic, cât si social.
De-a lungul timpului, subiectele ce se desfasoara pe marginea cuplului nu au ramas neexplicate, ci, dimpotriva, au constituit o sursa de inspiratie pentru scriitori. Exemple de cupluri celebre din literatura universala sunt: Romeo-Julieta, tristan-Isolda, Dante-Beatrice, Petrarca-Laura. Toate aceste cupluri reitereaza motivul biblic al cuplului adamic, Adam si Eva.
În literatura româna, tema cuplului apare ilustrata în operele unor scriitori precum George Calinescu („Enigma Otiliei”), Camil Petrescu („Ultima noapte...”), Marin Preda („Morometii”), Liviu Rebreanu („Ion”), etc.
Acesta din urma ilustreaza în romanul obiectiv realist „Ion”, alaturi de alte teme semnificative, si pe cea a iubrii, prezentata pe fondul societatii ardelenesti de la începutul secolului al XX-lea. În acest cadru este ilustrat conflictul generat de lupta apriga pentru pamânt într-o lume în care statutul social al omului este stabilit în functie de averea pe care o poseda, fapt ce justifica actiunile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org