Referat - Tema familiei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
585
Etichete
tema, familiei
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tema familiei

Cu scopul de a obtine o abordare cât mai reala si veridica a eseului ce vizeaza imaginea familiei este important sa pornim de la întrebari precum: „Ce este familia ?” si „Care este rolul sau pentru individ si societate?”. Daca ne întoarcem privirea spre trecut, remarcam faptul ca lumea veche, din popor, acorda familiei un statut aparte deoarece desemna locul în care omul se dezvolta, creste, învata. Familia îi ofera nu doar un acoperis deasupra capului, ci si linistea sufleteasca de care oricare fiinta are nevoie pentru a se dezvolta armonios, idee sugerata si de Petre Tutea în afirmatia:..... Tot de aici porneste si proverbul: „Nicaieri nu este omul mai fericit decât în sânul familiei sale.” Asadar, observam ca pentru om familia reprezinta spatiul de echilibru, destindere, cugetare si împacare cu sinele. Pentru societate, familia joaca un rol deosebit deoarece ea este punctul de plecare în dezvoltarea societatii sau a unui sistem politic, social si moral bine organizat.
De-a lungul timpului, subiectele ce se desfasurau pe marginea familiei nu au ramas neexplicate, ci, dimpotriva, au constituit o sursa de inspiratie pentru scriitori. Printre acestia se remarca si romancierul George Calinescu, care, în romanul „Enigma Otiliei” dezvolta o tema de factura balzaciana, si anume cea a familiei din societatea burgheza bucuresteana de la începutul secolului al XX-lea în care pozitiile sociale se stabileau în functie de avere. De aici rezulta înclestarea si desfasurarea de energii în jurul mostenirii lui mos Costache.
Ideea paternitatii este nucleul epic al romanului, deoarece fiecare dintre personaje determina cumva soarta orfanei Otilia, ca niste „parinti”, fapt confirmat si de George Calinescu însusi, care-si intitulase initiale romanul „Parintii Otiliei”.
Conflictul romanului se bazeaza pe relatiile dintre doua familii înrudite, care sugereaza universul social prin tipurile umane realizate. O familie este a lui Costache Giurgiuveanu, posesorul averii, s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org