Referat - Test Evaluare

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2548
Etichete
test, evaluare
Descarcari
683
Nota
9 / 10 - 1 vot

Alexandra Craciun
Clasa a-VIII-a D
EVALUARE
1.Selectati minimum doi termeni din familile lexicale ale substantivelor:frunze,ochi,cântec,iubire.
Frunze:frunzulita,frunzis
Ochi:ochisori,
Cântec:cântecel
Iubire:iubit
2.Ce sensuri capata în text verbul repetat în pozitie initiala si finala “am legat”(la ochi)?Aveti în vedere cele patru combinatii sintactice ale sale.
Era necesara aceasta precizare :”la ochi” pentru a nu se confunda cu celelalte sensuri, datorita procesului de omonimie:
“de unde lega mama o sfara cu motocei”---a împreuna-a uni strâns
Florile acelea s-au legat bine.---(despre plante)a prinde rod
I-a legat viata pentru totdeauna---(înv.)a lasa prin testament
Verbul în pozitia initiala are rolul de a ajuta la realizarea presonificarii copacilor(“am legat copacii la ochi”) pentru a se obtine o imagine clara asupra ceea ce se prezinta în subiectul poeziei.Sensul în text a verbului “a lega “este acela de a împreuna.
3.Identificati 5 elemente personificate prezente în universul poetului.
Primul element care este personificat sunt copacii (“am legat copacii la ochi”) acesta fiind primul elemet într-o enumeratie.Apoi a fost personificate frunzele(“cu un hohot de frunze”), pasarile (“am legat pasarile la ochi”),urmând tristetea (“am legat tristetea la ochi”) si apoi soarele (“esti acolo a zis soarele”).toate aceste personificari sunt amplasate simetric si consecutiv ceea ce ajuta la o mai buna întelegere a subiectului poeziei.
4.Grupati expresiile poetice din text în jurul substantivelor si verbelor, conform tabelului.
A lega (la ochi)
A gasi
Copacii
“Am legat copacii la ochi”
“si le-am spus sa ma gaseasca”—“si copacii m-au gasit imediat”
Pasarile
“Am legat pasarile la ochi”
“si le-am spus sa ma gasesca”---“si pasarile m-au gasit”
Tristetea
“Am legat tristetea la ochi”
“Si I-am spus sa ma gaseasca”
Sentimentele
“Pe care am încercat sa le leg”
“a gasi”

5.Ce sensuri au metaforele:“basma verde”,”basma de nori”
Metafora este figura de stl prin care ,în baza unei asemanari comune,se înlocuieste un termen propriu cu unul figurat,printr-o comparatie subînteleasa.
Metafora “basma verde” este procedeul prin care autorul vrea sa puna în valoare ceea ce are mai semnificativ un copac, adica coroana de frunze.Tot prin aceasta culoare se exprima bogatia,moderatia,echilibrul cadrului
Prin metafora “Basma de nori” se face legatura între pasari si cadrul cel mai important în viata acestora adica cerul.aceasta basma imaginara si fantastica ajuta la crearea unui cadru de basm,unui cadru putin feeric dar nu exagerat.
6.Care sunt efectele poetice din ultima strofa? Argumentati,având în vedere:
-elementele personificate
-semnificatie enuntului Esti acolo
-repetarea,modul si aspectul folosit al vrebului a ascunde
-o alta semnificate desprinsa de voi
-viziunea de viata a poetului
În ultima strofa autorul ne prezinta finalul.Aici se gasesc diverse figuri de stil : personificari (“a zis soarele”,”Mi-au zis toate lucrurile”),efectul acestora fiind de a înfrumuseta poezia,enumeratii (“nu te mai ascunde.Nu te mai ascunde”)care accentueaza mesajul transmis,expresii(“pe care am încercat sa le leg/la ochi.”) cu ajutorul carora se obtine un final impresionant ,un final ce da de înteles un lucru ce facem cu totii,adica doriinta de a ascunde de a nega lucruri care sunt adevarate.
Enuntul “Esti acolo” are rolul de a înlocui vocea soarelui ,de a ne dovedi ca sorele este personificat si ca are darul de a putea vorbi.
Prezentul verbului “a ascunde” arata un timp infinit care nu este legat numai de subiectul poeziei ci este si un îndemn catre noi, acela de a nu fugi de greutatile vietii si sa acceptam totul asa cum este.
“Mi-au zis toate lucrurile
Si toate sentimentele “
Aceste versuri sunt o dovada la faptul ca totul se poate afla si ca cineva acolo sus ne vede si ne va face sa platim pentru greselile noastre.Autorul recunoaste acest lucru.
Din textul acestei poezii se poate citi modul de gândire a poetului,Marin Sorescu.El a încercat sa pacaleasca natura,pasarile,soarele dar totul a fost în zadar deoarece a fost vazut si asculat ,pentru ca apoi adevarul sa îi fie pus în fata.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org