Referat - Testament

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2510
Etichete
testament
Descarcari
604
Nota
7.5 / 10 - 2 voturi

Tudor Arghezi
TestamenTTestamenT
Deschizând primul volumm de versuri argheziene , aceasta poezie constituie arta poetica de prima importanta în întreaga noastra literatura .
Textul sau nu versifica , în sensul pur al cuvântului , niste idei , pentru ca poezia lui Arghezi este fundamental existentiala , ea intuind , pe baza unor îmbinari neasteptate de cuvinte , si cautând o noua misiune poetica în functie de asemenea situatii existentiale . Poetul se vrea rob printre robi si-si cauta atât locul în viata cât si marea sa datorie fata de acest loc . Arghezi imagineaza dialogul cu un posibil fiu , urmas , caruia-i lasa un nume adunat pe-o carte . Prin urmare cartea devine termenul esential al întregii adrese : cartea înseamna : opera; conceptie despre opera; treapta; hrisov; posibil capatâi . Respectiva carte a fost realizata în cursul existentei definita ca lupta , ca istorie (suita de batrâni pe brânci , prin râpi si gropi adânci )
Dincolo de definirea cartii sale, poetul adreseaza în testamentul lui un îndemn catre urmas :Aseaz-o cu credinta capatâi precizând ca acea carte vrea sa transmita o stafeta între robii de la nivel general si robul cartii sale în plan special . Urmeaza derularea lirica a transfigurarii muncii fizice în fapt poetic : Sapa a devenit condei si brazda sa impus drept calimara prin sudoarea muncii sutelor de ani .
Procesul creatiei argheziene este sustinut în mod magistral prin jocul cuvintelor care este de fapt jocul ideilor: poetul distileaza existenta comuna a robilor cu ajutorul acelorasi cuvinte potrivite care framântate îndelung devin versuri si icoane. El obtine astfel estetica urâtului în genul lui Baudelaire , cât timp din zdrente el obtine muguri si coroane , veninul se preschimba-n miere iar ocara poate sa-mbie sau sa-njure . Rezultatul respectivei distilari este cartea devenita Dumnezezu de piatra si hotar înalt adica însemn al creatiei ridicate la rang divin . Mai departe Arghezi îsi defineste cartea drept vioara si bici caci arta poate întoarce un destin , izbavindu-l de suferinta . Izvoarele cartii sunt bube , mucigaiuri si noroi dar finalitatile nu trebuie sa-i fie altele decât frumuseti si preturi noi (conform esteticii urâtului ) .
Pentru a se obtine o asemenea arta poetica se impune îmbinarea slovei de foc cu slova faurita . Cartea scrisa de rob devine o expresie a spiritualitatii poporului , o expresie etnica , etica , si estetica .
Arghezi este , prin urmare, o constiinta lirica individuala care sustine cauza unei colectivitati pe baza poeziei definite nu numai joc sau potrivire de cuvinte , ci încercare de întelegere prin cuvânt (M. Papaghi ).
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org