Referat - Tipuri de lecturi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
485
Etichete
tipuri, lecturi
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tipuri de lecturi

Literatura, în ansamblul ei, însumeaza opere literare extrem de diverse; comuna le este tuturora transfigurarea în imagini a universului uman.
În cadrul celor trei genuri literare fundamentale: liric, epic si dramatic exista numeroase subdiviziuni cunuscute cu numele de specii literare. Acestea desemneaza în teoria literaturii formele sub care se concretizeaza fiecare gen în parte. Criteriile dupa care creatiile lirice, epice si dramatice se împart în specii decurg din trasaturile caracteristice unuia sau altuia dintre genuri.
În genul epic criteriul se refera la amploarea actiunii; creatia dramatica se subdivide în tragedie, comedie si drama, în raport cu natura conflictului (tragic, comic si dramatic) ce genereaza opera dramatica.
Speciile genului liric se constituie în raport cu natura sentimentului ce face obiectul poeziei lirice. Analiza lor succesiva ne va dezvalui multitudinea de sentimente careia expresia lirica îi da glas.
Oda este creatia lirica cântata. Tipurile de oda sunt: oda religioasa, eroica, triumfala, anacreontica. Iata câteva exemple de ode: “Umbra lui Mircea la Cozia”, “Oda statuiei lui Mihai Viteazul”, “Oda ostasilor români”, “Mica oda unei fete”, “Oda limbii române”, “Partidului”.
Imnul se pare a fi printre primele forme ale poeziei; imnul a fost în Grecia Antica sinonim cu oda, ambele numind acele poezii care preamaresc eroii legendari. Un imn destul de cunoscut si valoros e “Imn lui Stefan cel Mare”, scris cu prilejul serbarilor organizate în memoria marelui domnitor român în august 1871 de Vasile Alecsandri.
Satira numeste specia genului liric în care finalitatea artistica este aceeasi: atitudinea critica fata de viciile si laturile ridicole ale unei persoane sau ale societatii. Satire sunt: ”Tatal nostru parodiat” de Alecu Vacarescu; “Scrisoarea II” si “Epoginii” de Mihai Eminescu etc.
Pamfletul este acea creatie lirica, în versuri sau în proza, prin care scriitorul îsi exprima atitudinea sa polemica reprobatoare


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org