Referat - Titu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1514
Etichete
titu
Descarcari
518
Nota
9 / 10 - 1 vot


Titu Maiorescu - îndrumator al culturii si literaturii române
Titu Maiorescu a fost mentorul Junimii, critic literar, eseist si filozof. Contributia lui Titu Maiorescu este foarte importanta în domeniul limbii, al literaturii, al esteticii si al filozofiei. Varietatea preocuparilor sale l-a facut pe criticul literar Nicolae Manolescu sa afirme, ca domeniul de activitate a lui Titu Maiorescu este toata cultura.
Prin combaterea mediocritatii, a lipsei de talent, Titu Maiorescu a facut o necesara opera de salubrizare si ierarhizare a valorilor. El a desfasurat o activitate de îndrumator al culturii si a literaturii românesti într-o perioada când acestea erau amenintate de impostura si noua valoare.
I. Contributia lui Titu Maiorescu în domeniul limbii
Articole despre scrierea limbii române (1866), Limba româna în jurnalele din Austria (1868), Betia de cuvinte (1873), Raport citit în Academia Româna asupra unui nou proiect de ortografie (1880), Neologismele (1881), Oratori, retori, limbuti (1902)
1.Introducerea alfabetului latin în locul celui chirilic: Punctul nostru de plecare în stabilirea alfabetului român… a fost regula de a scrie sonurile române cu litera latina corespunzatoare
2.Folosirea ortografiei fonetice: Fiecare cuvânt se scrie cum se pronunta.
3.Combaterea etimologismului: Ce voieste acum etimologismul în ortografia româna ?… voieste sa ne aduca gramatica la forma cea mai etimologic pura, sa ne arunce limba cu secole înapoi…
4.Îmbogatirea vocabularului cu neologisme: Acolo unde astazi lipseste în limba un cuvânt, vom primi cuvântul întrebuintat în celelalte limbi romanice, mai ales în cea franceza …
5.Combaterea stricatorilor de limba:
respingerea calcului lingvistic (traducerea literara a expresiilor idiomatice): Titu Maiorescu critica gazetarii care traduc cuvânt cu cuvânt expresii idiomatice nemtesti intraductibile
ridiculizarea betiei de cuvinte (verbalism, vorbarie): Cuvântul, ca si în alte mijloace de betie, e pâna la un grad oarecare un stimulant al inteligentei. Consumat însa în cantitati prea mari si mai ales preparat astfel încât sa se prea eterizeze si sa-si piarda cu totul cuprinsul intuitiv al realitatii, el devine un mijloc puternic pentru ametirea inteligentei…
Parerile în domeniul limbii si-au dovedit valabilitatea. În 1880-1881 Academia româna aproba sistemul ortografic propus de Titu Maiorescu pentru întreaga tara. Astfel junimea si Titu Maiorescu au constituit un factor important al unificarii limbii române literare moderne.
II. În domeniul literaturii
Asupra poeziei noastre populare (1868), O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867), Directia noua în poezia si proza româna (1876), Comediile lui I.L.Caragiale (1885), Poeti si critici (1886), Eminescu si poeziile lui (1889)
1.Aprecierea poeziei populare
2.Aprecierea traditiei, a înaintasilor, Vasile Alecsandri
3.Încurajarea tinerelor talente
4.Aprecierea operei în functia de valoarea artistica estetica
5.Combaterea mediocritatii si a lipsei de talent
6.Promovarea criticii literare stiintifice
În acest domeniu Titu Maiorescu a dovedit intuitie, bun gust si simt al valorilor.
II. În domeniul culturii
În contradirectiei de astazi în cultura româna (1868)
Teoria formelor fara fond: În aparenta… avem politica si stiinta, avem jurnale si academii, avem scoli si literatura, avem muzee, conservatori, avem teatru, avem chiar o constitutie. Dar în realitate toate acestea sunt productiuni moarte, pretentii fara fundament, stafii fara trup, iluzii fara adevar.
Aceasta teorie cuprinde multe exagerari, dar prezinta si un aspect pozitiv în sensul ca respinge împrumuturile exagerate, neselective si imitatiile fara valoare. În realitate Titu Maiorescu si junimistii pledau pentru ridicarea fondului autohton la înaltimea formelor împrumutate.
Conceptia estetica a lui Titu Maiorescu
Nu este în întregime originala si nici unitara, adica are contradictii. Astfel Titu Maiorescu preia idei din:
poeticile anticitatii (Platon, Aristotel)
filozofia idealista germana (Kant, Hoegel, Schopenhauer)
estetica clasica romantica si realista
Titu Maiorescu regândeste aceste idei si le nuanteaza personal. Meritul lui Titu Maiorescu este ca a elaborat o conceptie estetica spre deosebire de înaintasii sai Alecu Russo, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu, care au exprimat pareri despre diferite probleme literare în câteva articole. Cel mai important articol în care Titu Maiorescu îsi exprima conceptia estetica este O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867). În acest articol Titu Maiorescu porneste de la deosebirea fundamentala dintre arta si stiinta:
arta, frumosul, pasiuni, emotii, sentimente exprimate într-o forma frumoa...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org