Referat - Tragedia A Aparut Si S-a Dezvoltat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1135
Etichete
tragedia, aparut, dezvoltat
Descarcari
435
Nota
9 / 10 - 1 vot


Tragedia a aparut si s-a dezvoltat pe pamantul antic al Greciei , ajungand la apogeu in secolul al V –lea i.Hr. , cand Eschil , Sofocle si Euripide au creat opere in acelasi timp zguduitoare si inaltatoare , inchinate omului care isi depaseste suferinta prin demnitate .
Majoritatea tragediilor aveau subiecte inspirate din mitologie . Tragediile pun in scene personaje exceptionale , cu trasaturi eroice , hotarate , de o remarcabila forta interioara. Acesti eroi intra in lupte cu forte opuse , care ii inving. Principalul conflict se naste intre om si destinul implacabil . La originea conflictului se afla , in general , o vina tragica a eroului sau a inaintasilor lui . Aceasta vina consta intr-o greseala savarsita fara intentie ori in sfidarea zeilor prin lipsa de masura . Suferintele eroului trezesc in sufletul nostru groaza , mila , dar si admiratie fata de taria morala a omului , fata de demnitatea lui .
Capodopera a literaturii antice si universale , Edip Rege este o tragedie reprezentative pentru confruntarea dintre om si destin .
Edip Rege este o tragedie a cunoasterii , eroul sau fiind stapanit de patosul adevarului , pe care il va afla cu pretul propriei sale prabusiri .
Intamplarile se petrec in timpul unei epidemii de ciuma , in cetetea straveche a Tebei , condusa de Regele Edip . Acesta , strain de cetate venise din Corint si , dupa ce a invins Sfinxul raspunzand la ghicitoarea acestuia , a fost incoronat in locul regelui Laios , mort de curand .Edip primeste rasplata tebanilor , fara a sti ca batranul pe care il omorase in drumul sau spre Teba era chiar regele Laios .
Dorind sa afle calea de asi salva cetatea de ciuma necrutatoare , Edip il trimite pe Creon , cumnatul sau , la oracolul din Delfi si , cand acesta se intoarce cu vestea ca cetatea va fi salvata numai atunci cand ucigasul fostului rege va fi pedepsit , Edip jura sa razbune moartea lui Laios.
Primul episod de adanca intensitate este acel al intalnirii cu prorocul
orb Tiresias , care , lipsit de vedere exterioara , a primit de la zei darul de a privi dincolo de aparente si de a stapani adevarul . Ingrozit de cumplitul adevar care i s-a
revelat , Tiresias il comunica regelui doar aluziv , atragand asupra sa mania acestuia , dar reusind sa strecoare in sufletul lui samanta indoielii .
Apoi Iocasta , sotia lui Edip si fosta sotie a lui Laios , ii povesteste ,
fara a constientiza insemnatatea faptelor , ca lui Laios i s-a prezis ca va fi omorat de propriul sau fiu . Edip intelege ca destinul isi realizase amenintarea , caci si lui ii prevestise oracolul ca isi va ucide parintii si de aceea parasise Corintul , venind spre Teba. Cand insa din Corint vine vestea mortii regelui , Iocasta intelege cumplitul adevar : pruncul pe cere regele Corintului il crescuse ca pe copilul sau nu era altul decat fiul ei si al lui Laios , pe care , la nastere , pentru a anula prezicerile oreacolului il dadusera unui pastor spre al omori.
Groasnica revelatie ca Edip este ucigasul tatalui sau si sotul mamei sale o determina pe Iocasta sa se sinucida, iar pe erou sa isi scoata ochii si sa se osandeasca singur la exil .
Edip si-a luat lumina ochilor spre a se pedepsi si a nu-si mai vedea faradelegile . Dar orbirea lui are si un sens simbolic , sugerand cunoastere profunda.
Destinul l-a invins pe Edip , dar acesta s-a ridicat deasupra sortii din demnitatea cu care a infruntat-o si prin patosul cu care s-a pus in slujba adevarului.
Un alt scriitor care ne ofera un model uman definibil prin demnitate , sete de cunoastere si aspiratie spre valori eterne precum iubirea , adevarul sau arta este William Shakespeare .
Aparitia lui Shakespeare are loc in plina Renastere intr-o epoca de maxima inflorire a umanismului .
Renasterea isi faureste un ideal de „om universal” multilateral , un om caruia , ca si personajului antic , „nimic din ceea ce este omenesc nu-i este strain” : armonios dezvoltat fizic si cultivat ca intelect , pasionat iubitor de cunoastere si de frumos , om de cultura si de actiune in acelasi timp. Umanismul pune accentul pe ratiune , pe libertatea si demnitatea omului .
Dupa cum se obisnuia in mod curent la acea data , Shakespeare a prelucrat adeseori piese scrise inainte de altii , dar dandu-le o structura noua , profunzime de gandire , o bogatie de idei si o forma atat de inalta , incat modelele vechi au fost date uitarii.
Cu toata dezamagirea pe care o exprima Shakespeare in tragedi , iubirea lui de oameni si marea sa incredere in virtutile morale ale omului nu il las...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org