Referat - UMANISMUL

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1904
Etichete
umanismul
Descarcari
642
Nota
9 / 10 - 1 vot

UMANISMUL
Dincolo de diferentele de viziune si stil dintre scriitori, exista in fiecare eopca unele trasaturi commune operelor mai multor creatori. Scriitori dintr-o anumita perioada care vizeaza acelasi principii estetice, prefera anumite genuri si specii literare si utilizeaza in opera lor modalitati artistice similare formeaza un current literar.
Un concept mai larg decat acela de current literar este curentul cultural , care se refera la oamenii de cultura dintr-o epoca, uniti de copuri social-politice si culturale commune. Scriitori care fac parte dintr-un current cultural nu au intotdeauna aceleasi principii estetice.
Printre cele mai importante curente culturale ale epocii modernet amintim umanismul si iluminismul , iar dintre curentele literare : clasicismul, romantismul, realism, naturalism, simbolismul, expresioismul, etc.
UMANISMUL – miscare social-culturala dezvoltata in Renastere, caracterizata prin dezvoltarea sincrona a stintei, a artelor si a civilizatiei inginerare.
Propune emanciparea personalitatii omenesti de sub orice forma de …..
Centrul miscarii umaniste a fost Italia
Termenul de umanism prezinta doua sensuri : unul larg, de dragoste fata de oameni, si unul restrans , de interes fata de valorile antichitatii Greco-latine, in legatura cu Renasterea, termenul de “umanism” se foloseste cu unele sensuri.
Pentru scriitori din Renastere, creatiile antice devin modele, surse de inspiratie
Renasterea isi construieste un ideal de “om universal”, multilateral : armonios, dezvoltat fizic, pasionat iubitor de cunoasteri si de frumos, om de cultura si de actiune in acelasi timp.
Umanismul romanesc s-a impus mai tarziu in sec XVII, o data cu primii carturari ce au impus istoriografiei nationale; in timp ce domnitorii au edificat monumentele religioase si laice
Un rol essential l-au avut scolile si bibliotecile familiilor voievodale, cum au fost cele detinute de Constantin Brancoveanu, stolnucul Constantin Cantacuzino sau Dimitrie Cantemir.
Tarile Romane s-au numarat printer cele dintai centre ale tiparului din Europa Rasariteana
Umanismul romanesc s-a folosit de traditia culturala a antichitatii pentru argumentarea originii latine a poporului si a limbii noastre
Cronicarii umanisti au sustinut idei fundamentale : continuitatea existentei acestui neam pe teritoriul tarii, untatea nationala, rolul civilizator al cartii tiparite, respecul pentru adevar si documente, forta educative a istoriei , emanciparea romanilor prin cultura si printr-o educatie permanenta.
REPREZENTANTI:
Italia: Francesco Petrarea, Giovanni Boeeaccio,
Franta : Francois Rables, Pierr De Ronsard
Germania : Martin Luther
Anglia : W. Shakspeare
Spania : Lope de Vega , Calderon de la Bareta
Tarile de Jos : Erasmus din Rotterdam
Tarile Romane : Neagoe Basarabi, Varlaam, Dosoftei, Nicolae Milescu
Renasterea romaneasca va straluci o data cu aparitia cronicarilor, in secolul al XVII-lea : Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculcea, stolinucl Constantin Cantacuzino. Momentul de varf al umanismului romanesc a fost atins de Dimitrie Cantemir, spirit de stralucire al vremii sale, personalitatea cu adevarat renascentism.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org