Referat - UNIVERSUL LIRIC

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2559
Etichete
universul, liric
Descarcari
798
Nota
9 / 10 - 1 vot

UNIVERSUL LIRIC
OPERA LIRICÃ- ESTE GENUL LITERAR în care sunt exprimate în mod direct sentimente, stãri sufletesti etc. de catre autor; în acest gen literar sunt cuprinse poeziile.
Cuvânt
De Tudor Arghezi
Face parte din volumul „Carticica de searã” consideratã „o prefatã” poetica adresatã cititorului.
Arta poeticã
Este o operã literarã care contine o expunere a unor perceptii(idei) referitoare la creatia poeticã, folosind mijloace artistice.
Poezia „Cuvânt” publicatã în volumul „Carticica de searã” poate fi consideratã o artã poeticã în care poetul defineste cu mijloacele literaturii, una din temele creatiei sale.
Poetul pune în discutie raportul scriitor -carte-cititor si defineste actul creatiei.
Titlul poate semnifica o prefatã si este constituit din subst. „Cuvânt’’ el semnificând cuvântul care construieste o lume imaginarã.
Tema poeziei poate fi rezumatã într-un singur cuvânt: creatie, miracol, talent, adica poetul defineste creatia artisticã sau opera literarã în general.
Continutul textului
Textul poeziei se structureaza pe baza a 3 idei dominante
Relatia autor-cititor fiind prima idee a textului, este reliefatã de la început prin adresarea directã, sincerã si modestã a autorului catre cititor, caruia i se destãinuie. Citat: vers 1-5
Stradania poetului este de a alege cuvintele cele mai potrivite pentru a exprima întreaga bogatie de sensuri. Citat: vers 5- 10
„deci cartea”, poezia este viatã dar si cântec, armonie de suflet si trebuie cântatã pe violoncel, harpã sau cimpoi. Citat: vers 10-14
poetul se vrea un vrajitor care sã-i ofere cititorului o carte a universului miniatural. Citat vers 15-20
Secventa urmatoare defineste creatia poeticã prin care se creeaza o lume imaginarã, accentuând asupra ideii de fictiune si a dificultatii actului creator. Citat: vers20- pâna la capat
Trasaturile artistice ale textului
Raportul dintre autor si cititor este exprimat prin folosirea unor verbe la pers. I, a unor pronume de pers. I si a II-a si a unui subst. în cazul vocativ „cititorule”
Verbele folosite la modul indicativ, conjunctiv sau conditional(as fi voit sã fac, sã strecor, am rascolit) au în vederea creatiei, exprimând diferite etape ale acestuia.
Neologismele („molecule”, „celule”) stau alaturi de cuvinte sau expresii populare sau regionale :”Brotacel”, „Tandara”, „Scamã”, „Niticã”
Caracterul liric sau poetic al poezie este accentuat si de topica propozitiilor(ordinea lor care contin inversiuni sau intercalãri de cuvinte.
În poezia „Cuvânt: se remarcã originalitatea versificatiei.
Concluzii:
Toate trasaturile specifice ale acestei poezii evidentiaza originalitatea întregii poezii a lui Arghezi. Poetul este creatorul unui limbaj poetic nou prin folosirea originalã a metaforelor: „tandara de curcubee”, „scamã de zare”, „drojdii de roua”
Poezia impresioneaza de asemenea prin noutatea si puterea de sugestie a expresiei poetice.
Metafora
Def.: METAFORA este figura de stil prin care se trece de le întelesul obisnuit al unui cuvânt la o altã semnificatie. Aceastã trecere de întelesuri se face pe baza unei comparatii subîntelese.
Deci metafora este o comparatie prescurtatã care se realizeaza prin omiterea termenului obisnuit, termenul comparant ca si excluderea adverbelor de comparatie: ca, asemenea cu, aidoma, precum.
Opera epicã este opera literarã în care sunt prezentate fapte si întâmplari într-o anumitã ordine puse pe seama unor personajelor.
Opera epicã (epos= povestire) se mai numeste si naratiune.
Intr-o naratiune existã naratorul, actiunea, personajele.
Structuri narative. Naratiunea
Povestirea „Iapa lui Vodã” de Mihail Sadoveanu.
Date biografice: face parte din volumul „Hanul Ancutei” care apare în 1928.
Oale si ulcele= oamenii care au murit si care au fost îngropati în pamânt si din pamântul acela, oamenii au facut oale si ulcele
DATE BIOGRAFICE
Mihil Sadoveanu (1880-1961)-scriitor român din sec, al XX-lea, autor a numeroase romane si povestiri. Temele predilecte ale scrierilor sale sunt: istoria, civilizatia straveche a satului si natura .Aparut în 1928 volumul Hanul Ancutei este în opera lui Sadoveanu un punct de rascruce.
Povestirea-este o specie epicã cultã de micã întindere.
Trasaturi
Relateaza u singur fapt din trecut.
Interesul naratorului concentrându-se asupra actiunii nu a personajelor.
Relatare se face din punctul de vedere al povestitorului în mod subiectiv la persoana I
Narator...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org