Referat - Vasile Alecsandri - Dan Capitan De Plai Caracterizarea Lui Dan

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2199
Etichete
vasile, alecsandri, dan, capitan, plai, caracterizarea, lui, dan
Descarcari
773
Nota
10 / 10 - 1 vot


Dan, capitan de plai
de Vasile Alecsandri
Caracterizarea lui Dan — Principalul personaj
Vasile Alexandri evoca în poemul “Dan, capitan de plai” un moment din luptele duse de poporul roman împotriva cotropitorilor.
Dan este eroul principal al poemului si acest lucru este dovedit de faptul ca participa la toate momentele importante ale naratiunii. El este un simbol al vitejiei poporului roman. Inzestrat cu variate trasaturi de caracter, el isidovedeste intelepciunea, seninatatea, curajul, prietenia statornica, demnitatea, avand ca trasatura fundamentala dragostea de tara. Se dovedeste astfel un personaj pozitiv. Rol al fanteziei scriitorului, Dan este un erou imaginar, dar prezenta drept motto al poemului a unui fragment de cantec popular, proiecteaza personajul in legenda.
În conturarea acestui personaj, poetul îmbina caracterizarea directa cu cea indirecta si cu cea paralela. Dan este caracterizat în mod direct de catre autor,într-un sugestiv portret “Batrânul Dan traieste ca soimul singuratic”. Tot în mod direct el este caracterizat de catre hanul tatar care îi recunoaste întelepciunea “O, Dan om intelept, cunosc al tau renume” siîi admira viata si faptele vitejesti “O Dan, ferice de tine care pere/ avand o viata verde în timpul tineretii / si alba ca zapada in iarna batranetii”.
Eroul însusi se autocaracterizeaza, cunoscându-si calitatile, el îsi îndeamna calul “N-aibi grija mai soimane /Eu am ti duc cu mine / O vraja rea de dusmani / si buna pentru tine”.
Impresionanta este autocaracterizarea pe care batrânul si-o face în fata hanului tatar“Alb am trait un secul pe plaiul românesc /Si vreu cu fata alba/ senin sa ma sfârsesc. / Rusinea e o rugina pe-o arma de viteaz/ un vierme ce manânca roseata din obraz. / Nu voi nici pata pe-a mea arma / Nici pe obrazul meu”.
Principala modalitate de caracterizare este cea indirecta ce reiese din gândurile, faptele, felul de a vorbi al personajului. Batranul dan s-a izolat in munte si ca toti inteleptii acestuui neam se gandeste la moarte cu seninatate. La vremea tineretii el era aparatorul hotarelor tarii. Infratit cu natura ii cunoaste glasul si cand afla ca tara este in primejdie, gaseste puterea de a porni la lupta. Alaturi de Ursan savarseste adevarate minuni de vitejie, tinand piept unei armate intregi. Prieten devotat, el vegheaza la capataiul lui Ursan “Cu calu-n mana stanga, cu pala-n mana dreapta”. Maretia eroului este dovedita de atitudinea in fata lui Ghirai. Ranit, cuprins de lanturi “maret intra romanul”. In fata amenintarii cu moartea el se dovedeste demn, increzator in destinul neamului sau. El stie ca moartea sa nu inseamna moartea tarii, caci alte siruri de luptatori se vor naste.
Propunerea lui Ghirai este refuzata “e o cupa mult plina de amaruri”nu doreste sa se spulbere in fata nenorocirii. Se socoteste de neclintit in fata greutatilor si nenorocirii ca si Ceahlaul in fata furtunii. Toata viata I-a fost cinstita, demna, de aceea prefera moartea in locul unei vieti rusinoase.
Dragostea de tara este sentimentul cel mai puternic al eroului si de aceea in “ceasul mortii grele” nu are dorinta mai mare decat sa mai vada odata pamantul tarii. Felul de a vorbi al acestui erou exprima profunda sa intelepciune, fiecare replica a lui Dan il face pe Ghirai sa cada pe ganduri si apoi sa exclame cu admiratie in fata adversarului”O Dan, om intelept”.
Eroul este surprins in paralela cu Ursan. Dan este omul de la munte, moldovean, Ursan e de peste Milcov, dar amandoi simbolizeaza eroismul popular anonim.
In acest erou, Alecsandri a surprins maretia, vitejia, intelepciunea si demnitatea intregului popor roman.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org