Referat - Viata Si Opera Lui Camil Petrescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1487
Etichete
viata, opera, lui, camil, petrescu
Descarcari
901
Nota
9 / 10 - 1 vot

Viata si opera lui Camil Petrescu
Camil Petrescu (1894-1957)
S-a nascut la Bucuresti la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu si al Anei Chelcher, dar a ramas orfan de ambii parinti si a crescut la familia subcomisarului de politie Tudor Popescu din mahalaua Obor. Singur pe lume, micul orfan îsi întelege drama si pune burta pe carte, la scoala primara din Gura Humorului Vechi, apoi bursier intern la Liceul Sfântul Sava, unde scrie primele poezii.
Camil Petrescu persevereaza si, în 1913, se înscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti. La concursul pentru o bursa, ia media cea mai mare. Debuteaza în revista „Flacara”(1914), cu articolul „Femeile si fetele de azi”, sub pseudonimul Raul D.
În 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Însanatosit, ajunge iarasi în prima linie, dar cade prizonier la unguri. Ambianta razboiului va intra, apoi, în celebrul roman „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de razboi”. În 1918 e eliberat din lagar, revenind la Bucuresti. Scrie piesa „Jocul ielelor”. Îsi ia cu brio licenta. E profesor la Timisoara. Devine director al Teatrului National din Bucuresti, iar în 1947 membru al Academiei Romane.
Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti, masivul roman social închinat lui Balcescu „Un om între oameni” ramânând neterminat. Vasta carte e considerata de I. Negoitescu: întreprindere jalnica.
Personajele lui Camil Petrescu (trasaturi generale)
Nascuti din framântari, scepticism, tensiune intelectuala, etica umana, eroii lui Camil Petrescu sunt în cautare de certitudini pentru un sentiment puternic(„singura existenta reala e aceea a constiintei”).
Sunt hipersensibili, amplificând semnificatia unui gest, a unei priviri, a unui cuvânt pâna la proportiile unei catastrofe.
Ianadaptati superior, intelectuali intrasingenti într-o lupta continua cu ordinea sociala, afacerismul, politicianismul, mondenitatea (nefiind în nici un fel „geniul neînteles” eminescian).
Intelectuali lucizi, ei traiesc drama inflexibilitatii constiintei, a pasiunii analizate cu luciditate: „Câta luciditate atâta constiinta, câta constiinta atâta pasiune si deci atâta drama”.
Sunt încatusati ai absolutului, spirite absolutizate, intelectuali ce traiesc drame de constiinta, fiind însetati de absolut.
Eroii lui Camil Petrescu sunt învinsi de propriul lor ideal, traiesc cu drama destinului tragic, singurul supravietuitor fiind Stefan Gheorghidiu.
Semnificatia titlurilor reflecta starea interioara a personajelor, sugerând esenta dramatica a constiintei, a aspiratiei spre absolut.
Opera „Act venetian” evoca întâmplari din secolul al XVIII-lea, în Venetia, cetate înfloritoare si mare putere maritima care intra în declin.
La conducerea flotei este Pietro Gralla, un fost pirat distins prin fapte de vitejie si iscusinta militara. El trece prin întâmplari dramatice care ii vor aduce suferinta sufleteasca. Este un om plin de demnitate, are curaj si iscusinta în arta razboiului, are o conduita morala exemplara , îi dispretuieste pe nobilii frivoli si crede ca Alta îi este fidela, dar este dezamagit de tradarea acesteia. Pietro Gralla va cauta si va reusi în final sa ia viata de la început si traieste conform conceptiilor sale de la care nu poate sa abdice.
Alta, sotia lui Pietro Gralla, se îndragosteste de tânarul Celino, un tânar nobil venetian. Celino o paraseste pe Alta iar aceasta încearca sa-si ucida sotul. La ancheta Gralla tagaduieste încercarea de omor, cei doi soti continuând sa ramâna alaturi.
Celino este un tânar nobil venetian, înzorzonat si cu maniere de curte numit datorita originii sale, capitan al unei nave de razboi.
Opera „Suflete Tari” este o drama psihologica. Eroul principal este Andrei-Pietraru, un intelectual orgolios. El este bibliotecar al familiei Matei Boiu-Dorcani. Andrei Pitraru se îndragosteste de fiica familiei sale Boiu-Dorcani, Ioana, dar diferenta de clasa sociala si de conceptii îl vor conduce catre un sfârsit tragic sinucigându-se neputând sa renunte la convingerile sale.
Eroul Gelu Ruscanu este redactor la un ziar de orientare socialista. Acesta porneste o companie împotriva ministrului justitiei Saru – Sinesti, sotia ministrului si iubita a lui Gelu Ruscanu. El nu renunta si alege ca singura solutie moartea prin împuscare.
Opera „Patul lui Procust”. Camil Petrescu continua problematica sa perfecta, fundamentala: drama iubirii, drama intelectualului; personajele se definesc, în esenta lor, prin neputinta de realizare prin comunicare (si pe plan erotic si în planul existentei sociale), ele au o existenta paralela. Astfel, Fred o iubeste pe doamna T., dar nu îsi marturiseste iubirea.
Ladima e vazuta de Fred ca un om misterios, grav, pedant de bine crescut, om de intelectualitate superioara, privind o fotografie a acestuia, la Emilia, Fred e surprins ca un om ca Ladima poate sa s...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org