Referat - Ochiul si vederea

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
338
Etichete
ochiul, vederea
Descarcari
260
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ochiul si vederea




Structura si functiile aparatului vizual

Aparatul vizual, cel mai important organ de simt, informeaza sistemul nervos central asupra tuturor modificarilor care au loc în mediul înconjurator.
Functioneaza pe principiul sistemul cibernetic, adica are în exterior globul ocular numit si "aparat de luat vederi", apoi cai de transmisie a mesajului si centri corticali de interpretare a imaginii.
Globul ocular este în general de forma sferica si are o structura formata din trei membrane:
- Membrana externa, numita sclerotica, de culoare alba sidefie, fibroasa si rezistenta, inextensibila la adult, dar usor extensibila în prima copilarie, este numita si scoica sclerala, deoarece mentine forma globului ocular si a fost asemuita cu sistemul osos din alte parti ale organismului. Este formata din fibre conjunctive-elastice, împletite în patru straturi, în sistem de retea de balon, care îi da rezistenta si starea opaca, netransparenta. Aceste fibre iau nastere prin secretarea de substante colagene si mucopolizaharizi a unor celule numite fibrocite. Daca genetic aceste celule nu au mesaj normal de sintetizare a acestor substante, apar fibre cu rezistenta redusa, care prin presiunea continutului globului ocular se alungesc sau îsi modifica forma, putând sa duca la tulburari de refractie cum este miopia, astigmatismul, cheratoconul.
Rolul fiziologic al scleroticei este de a proteja celelalte componente oculare.
Membrana externa, sclerotica, în 1/6 anterioara, la polul anterior îsi modifica structura prin plasarea fibrelor în sistem paralel, ceea ce face ca aceasta portiune sa devina transparenta. Aceasta zona este numita corneea transparenta, prin care patrunde lumina, excitantul specific al ochiului. Corneea poate fi asemuita cu geamul unei încaperi.
Corneea are principalul rol optic de a permite patrunderea radiatiilor luminoase si, prin puterea ei de refractie de 40 de dioptrii, de a devia traiectoria luminii, pentru a ajunge la retina.
- Membrana m


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org