Referat - Pielea

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
320
Etichete
pielea
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Andres Ioan
Clasa aVII-a
Licul Teoretic “Ion Luca”
Vatra Dornei



































Pielea


Ne-am putea imagina o haina croita dintr-o singura bucata, care acopera corpul de la cap pâna la picioare, apara de vânt, rezista la apa este puternica, totusi elastica, iar pe deasupra se reînnoieste mereu? Nu? O purtam în fiecare zi: e pielea!
Pielea este cel mai mare organ al nostru. Pielea întinsa a unui om adult acopera o suprafata de circa 2 metri patrati, cam cât un cearceaf obisnuit. Are o greutate de aproape 3 kg, ceea ce înseamna cam a douazecea parte din greutatea întregului corp.
Grosimea pielii variaza între 0,5 si 5 mm. Este relativ subtire în regiunile corporale putin expuse la uzura sau presiune, si mai groasa pe suprafetele care sunt mai solicitate, de exemplu pe talpi.
La microscop se poate observa ca pielea este formata din doua straturi. Stratul extern cornos al epidermei este format din 20 – 30 de rânduri de celule moarte. Aceste celule sunt asezate una peste alta, asemeni unor tigle, de aceea pielea se întinde cu usurinta în timpul miscarii. În fiecare zi, mii de celule se desprind de pe piele, dar aceasta nu se uzeaza, fiindca celulele moarte sunt înlocuite în permanenta cu altele noi.

Reînnoirea pielii
Sub epiderma, în stratul germinativ, celulele se afla într-o continua diviziune. Celulele nou formate sunt apoi încarcate cu o proteina rezistenta, cheratina, care determina cheratinizarea celulelor. Pe masura ce iau nastere celule noi pe dedesubt, cele cheratinizate vor fi împinse spre exterior. O celula ajunge în stratul extern în trei – patru saptamâni, aceasta fiind durata ei de viata. Celulele moarte se desprind de piele sub forma unor solzisori abia vizibili. Un om în timpul vietii pierde sub aceasta forma aproximativ 18 kg piele.
Sub epiderma se gasesc celulele pigmentare, melanocitele. Acestea produc pigmentii numiti melanina, pentru a ne proteja de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete. Melanina absoarbe energi


  • Referate asemanatoare

    • Pielea

      Pielea Va puteti imagina o haina croita dintr-o singura bucata, care acopera corpul de la cap pâna ...VEZI REFERAT

    • PIELEA

      REFERAT LA BIOLOGIE despre SISTEMUL TEGUMENTAR NUME: BALABANEANU PRENUME: BOGDAN – GABRIEL CLASA A ...VEZI REFERAT

    • Pielea

      Andres Ioan Clasa aVII-a Licul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei Pielea Ne-am putea imagina o haina ...VEZI REFERAT

    • Pielea

      Ne-am putea imagina o haina croita dintr-o singura bucata, care acopera corpul de la cap pâna la pi ...VEZI REFERAT

    • Pielea si cauciucul

      Pielea si cauciucul Oamenii preistorici vinau animalele pentru hrana si le foloseau pieile ca imbra ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org