Referat - Stomacul

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
511
Etichete
stomacul
Descarcari
329
Nota
0 / 10 - 0 voturi

STOMACUL

Stomacul este portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv, situate intre esofag si duoden, constituie un rezervor musculomembranos, cu rol in digestie,prin functia sa secretorie. Stomacul prezinta doua portiuni: verticala si orizontala.
Portiunea verticala-este proximala, descendenta numita partea digestiva alcatuita din doua segmente:
Fundul stomacului sau tuberozitatea mare constituie partea cea mai larga si inalta a stomacului,aflata deasupra cardiei, imediat sub diaphragm, ocupand 1\3 din lungimea portiunii verticale ( 4cm ); in interior, se afla serul inchitit in timpul deglutitiei ( camera cu aer a stomacului )
Capul stomacului are forma de cilindru, turtit anteroposterior, se intinde de la cardia pana la linia orizontala trasata prin marginea superioara a portiunii orizontale.
Portiunea orizontala-este distala si usor ascendenta, denumita si portiuneaegesterie, este constituita tot din doua segmente:
Sinusul stomacului sau mica tuberozitate constituie partea cea mai decliva a stomacului, are o lungime de 7,5cm si forma unui segment de sfera.
Portiunea pilorica este usor ascendenta, alcatuita-la randul ei- din alte doua segmente:antrul piloric sau vestibulul piloric si canalul piloric, separate intre ele prin santul piloric superior si inferior.
Anatomia descriptiva-Situatie
Stomacul este un organ toracoabdominal, situate in etajul supramezocolic al cavitatii peritoniale mari, in loja gastrica, imediat sub cupola diafragmatica, delimitata:
Superior-diafragmul toracoabdominal
Inferior- de colonul si mezocolonul transvers
Posterior- de peritoneul care constituie peretele posterior al bursei omentale
La stanga- de loja splenica
La dreapta- de loja hepatica cu care comunica larg
Prezenta stomacului la acest nivel, imparte loja gastrica in doua sectoare principale: sectorul retrogastric reprezentat de bursa omentala mare si-sectorul pregastric, care comunica superior cu spatiul interhepatodiafragmatic, iar- inferior cu etajul sub


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org