Referat - Tesutul conjunctiv

Categorie
Referate Anatomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
458
Etichete
tesutul, conjunctiv
Descarcari
356
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Tesutul conjunctiv, dupa cum spune si numele, face legatura dintre diferitele organe, precum si dintre componentele acestora. Acest tip de tesut nu vine insa in legatura directa cu mediul extern sau cu lumenul vaselor.
Este alcatuit din: celule conjunctive, fibre conjunctive si substanta fundamentala.
Celulele conjunctive provin din celulele mezoblastice embrionare. Majoritatea au forma stelata sau fusiforma si prezinta prelungiri care le pun in legatura unelel cu celelalte. Ele sunt caracteristice fiecarui tesut conjunctiv.
Fibrele conjunctive sunt de natura proteica. In functie de aceasta proteina, ele pot fi: de colagen, elastice si de reticulina.
Fibrele de colagen se gasesc in toate tesuturile conjunctive, cu deosebire in alcatuirea ligamentelor si tendoanelor. Ele sunt foarte rezistente pentru ca contin colagen; acesta da gelatina prin fierbere.
Colagenul se reinoieste incet, dar cu varsta, fibrele se inmultesc si se impregneaza cu substante minerale si organice (colesterol), proces numit sclerozare.
Fibrele elastice contin elastina, o proteina elastica. Fibrele elastice au o compozitie asemanatoare cu colagenul; prin fierbere elastina nu da gelatina. Ele sunt mai subtiri decat fibrele conjunctive si mai ramificate.
Fibrele de reticulina se gasesc in organele limfopoietice si hematoformatoare: splina, ficat, maduva rosie, ganglionii limfatici. Ele contin reticulina, substanta asemanatoare colagenului.
Tesutul conjunctiv contine apoximativ 1/3 din cantitatea totala de apa a corpului omenesc.
Substanta fundamentala este produsul celulelor si are rolul de a le separa. Ea contine in proportii diferite substante minerale, organice (mai ales proteine) si apa; in functie de acestea substanta fundamentala poate fi: fluida, moale, consistenta, dura.
In functie de consistenta substantei fundamentale, tesuturile conjunctive se clasifica in: moi, semi-dure si dure.
Rolul tesutului conjunctiv:
-leaga diferite tesuturi si organe, asigurand unitatea organismului;
-au r


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org