Referat - Eclipsele de luna

Categorie
Referate Astronomie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
383
Etichete
eclipsele, luna
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Eclipsele de luna

Se întelege prin eclipsa fenomenul prin care un astru fara lumina, intrînd în conul de umbra al unei planete , este lipsit de lumina Soarelui . De exemplu , Luna sau satelitii unei planete pot fi eclipsati. Aici avem o lipsire reala de lumina , vizibila din orice punct al globului terestru unde aceste astre sînt deasupra orizontului.
Eclipsele de luna au prezentat , în trecut , un imens stiintific major. Ele au permis evaluarea dimensiunilor satelitului nostru natural , ca si a distantei Pamînt-Luna .
Eclipsa poate fi:
Totala , daca Luna intra complet în conul de umbra al Pamîntului ;
Partiala , daca numai o portiune a suprafetei lunare patrunde în umbra Pamîntului ;
Prin penumbra , daca Luna traverseaza numai penumbra Pamîntului.
Umbra Pamîntului fiind opusa Soarelui, o eclipsa de Luna nu se poate produce decît atunci cînd Luna traverseaza aceasta regiune, cu alte cuvinte , la Luna Plina .
Luna avanseaza, acoperind totalitatea discului lunar, care se coloreaza într-o nuanta .Durata totalitatii , în functie de drumul de traversare a conului de umbra si poate dura între cîteva secunde si cel mult 1h 45 min. Culoarea sa, difera de la o eclipsa la alta, variaza în gama rosiatica datorata refractiei razelor solare prin atmosfera terestra dupa absorbtia lungimilor din domeniu albastru si transmiterea celor din domeniu rosu. Coloratia depinde de gradul de transparenta a atmosferei terestre (prezenta aerosolilor de origine vulcanica),de activitatea solara si de distanta Pamîntului în momentul eclipsei.
Daca Luna se afla la apogeu,pozitia sa este atunci la mai mare apropiere de vîrful conului de umbra, iar suprafata sa prezinta,prin comparatie cu
Situatia unei eclipse care se deruleaza în momentul perigeului, cînd Luna patrunde mai aproape se baza conului se umbra. Refractia solara este considerata neglijabila la altitudini de peste 75 km. Pentru razele care trec foarte aproape de solul terestru, deviatia este maxima.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org